WHO preporučuje nošenje maski na dugim letovima zbog najnovije varijante omikrona

Zemlje bi trebale razmotriti preporuku putnicima da nose maske na dugim letovima kako bi se suprotstavile najnovijoj podvarijanti omikrona XBB.1.5, koja se brzo širi u Sjedinjenim Državama, rekli su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U Europi se podvarijanta XBB.1.5 otkriva u malom, ali rastućem broju, rekli su dužnosnici WHO-a za Europu na brifingu za novinare.

Najzaraznija podvarijanta omikrona otkrivena do sada

Putnicima treba savjetovati da nose maske u visokorizičnim okruženjima poput dugih letova, rekla je viša službenica WHO-a za hitne slučajeve za Europu, Catherine Smallwood. “Ovo bi trebala biti preporuka za putnike koji dolaze s bilo kojeg mjesta gdje se širi covid-19”, dodala je.

XBB.1.5, najzaraznija podvarijanta omikrona do sada otkrivena, odgovorna je za 27.6 posto slučajeva covida-19 u Sjedinjenim Državama u prvom tjednu siječnja, rekli su američki zdravstveni dužnosnici.

Nije još jasno hoće li XBB.1.5 izazvati val zaraza diljem svijeta. Postojeća cjepiva i dalje štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, tvrde stručnjaci.

WHO ne preporučuje testiranje za putnike iz SAD-a

– Zemlje moraju pogledati bazu dokaza za testiranje prije polaska, navela je Smallwood i dodala da je ključno da se ne fokusira isključivo na jedno određeno zemljopisno područje.

– Ako je potrebno poduzeti mjere, naše je mišljenje da se mjere putovanja trebaju provoditi na nediskriminirajući način, dodala je.

To ne znači da je agencija preporučila testiranje za putnike koji dolaze iz Sjedinjenih Država u ovoj fazi, pojasnila je.

Omikron u Kini

Raste zabrinutost zbog širenja varijante XBB.1.5 u SAD-u i šire. Istovremeno se povećava broj zaraženih u Kini nakon što je zemlja prošlog mjeseca odbacila svoju poznatu politiku nultog covida.

U Kini dominiraju podvarijante omikrona BA.5.2 i BF.7, objavio je WHO početkom siječnja, prema analizi koju je proveo Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mnogi znanstvenici, uključujući one iz WHO-a, vjeruju da Kina ne prijavljuje pravi opseg epidemije. Više zemalja, među njima i SAD, traži negativan test na koronavirus od putnika iz Kine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...