Trener Marketin o brutalnosti na Platku: “Snaga je u gardu, a ne u sili! Ovo je jako opasan sport ako je mladi čovjek u krivim rukama”

Ne stišavaju se reakcije na brutalan incident koji se dogodio u nedjelju na skijalištu Platak.

MMA borci driftali su BMW-om po skijalištu, a potom napali i pretukli HGSS-ovce i jednu djevojku.

Prekršajno su prijavljeni i brzo pušteni na slobodu. Tek jučer, deveti dan od brutalnosti, DORH je otvorio istragu protiv jednog od mladića, no kaznena prijava nije podignuta.

Istrenirani borci ovim su činom bacili sjenu na sportove prema kojima odavno egzistiraju predrasude kao o agresivnima, a pojedincima koji se njima bave bahatima, ljutitima i nasrtljivima.

Niko Marketin, magistar kineziologije i trener boksa u zadarskom klubu Ares, užasnut je napadom na Platku.

Ja sam doslovno bio u nevjerici zbog tog događaja, pogotovo jer se tu radi o ljudima koji su istrenirani i kao takvi potencijalno vrlo opasni za druge osobe. Znači, boksači koji se profesionalno bave ovim sportom ili MMA-om čovjeka mogu dovesti u smrtnu opasnost. Osuđujem! Gledao sam tu snimku i kada sam vidio onu nogu u glavu na padu, to mi je bilo nevjerojatno. Tu je namjera bila nanijeti teške tjelesne ozljede ili usmrtiti čovjeka, ne može biti ništa treće. Ne mogu gledati kad se netko iživljava na nekome, kaže nam Marketin.

Ni jedna naučena borbena metoda ne smije se primjenjivati na ulici. Nikakvom aperkatu, krošeu ili direktu nije mjesto u ‘bitci’ van ringa.

Da bi mladi ljudi svoju energiju i snagu znali usmjeriti na pravi put, važan je edukativni pristup trenera.

Nama je cilj rušiti predrasude, jer boks je jedna plemenita vještina. Bitno nam je da djeca i mladi koji kod nas treniraju imaju pravi stav prema društvu. Imamo rečenicu koju im stalno ponavljamo, a glasi “snaga je u gardu, a ne u sili”. Želimo stvoriti prave mlade ljude koji će biti uzor ovoj zajednici, a ne delinkvente koji će potencijalno biti opasni za društvo. Ovo je jako opasan sport ukoliko je dijete ili mladi čovjek u krivim rukama, napominje.

Ideja o mačizmu zapravo je sušta suprotnost pravoj i istinskoj muževnosti.

Psihološki pristup je najbitniji. Djeca i mladi kao spužve upijaju ono dobro, ali mora se s njima razgovarati. Bez priče nema ničeg. Stalno im ponavljamo da svu onu negativu i frustraciju trebaju izbaciti u dvorani, na sparinzima, na vreći, a ne vani na ulici. Mi dosad nikad nismo imali niti jedan najmanji incident, a treneri smo od 2011. godine. Roditelji i nastavnici kažu nam da su djeca koja treniraju postala mirnija, puna samopouzdanja, lakše prolaze kroz razne životne prepreke. Da ih netko na ulici i udari, oni mu neće uzvratiti, tako ih odgajamo, zaključuje trener.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...