U minskim nesrećama u Hrvatskoj do sada poginula 40 pirotehničara

U minskoj nesreći koja se u četvrtak dogodila u mjestu Čanak u Lici prvi put je na poslovima humanitarnog razminiranja u Hrvatskoj smrtno stradala pirotehničarka, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Tada su prilikom razminiranja minskog polja poginule dvije osobe. Na mjestu događaja smrtno je stradala pirotehničarka, dok je pirotehničar preminuo na putu prema bolnici.

– Ovo je prvi put da je na poslovima humanitarnog razminiranja u Hrvatskoj stradala pirotehničarka, stoji u odgovoru Hini iz MUP-a.

Poginulo 207 ljudi, od toga 40 pirotehničara

Od 1. siječnja 1996. u minskim incidentima stradalo je sveukupno 610 osoba, od čega 207 smrtno. Od toga su stradala 134 pirotehničara i pomoćna djelatnika, od čega 40 smrtno, navodi MUP.

Minski sumnjivi prostor u Hrvatskoj danas iznosi 148,4 četvornih kilometara i proteže se kroz šest županija i 29 općina i gradova.

Prema Nacionalnim programu protuminskog djelovanja Republike Hrvatske do 2026.  taj problem trebao bi biti riješen do 1.ožujka 2026.

Najveći minsko sumnjivi prostor je, navodi MUP, u Ličko-senjskoj županiji (73,8 četvornih kilometara), a slijede Sisačko-moslavačka (24,4 četvornih kilometara) i  Karlovačka (18,9 četvornih kilometara) županija.

Iza njih su Splitsko-dalmatinska (16,5 četvornih kilometara), Šibensko-kninska (8 četvornih kilometara) i Osječko-baranjska županija (6,8 četvornih kilometara). Cjelokupno definirani minsko sumnjivi prostor obilježen je s 5976 oznaka minske opasnosti.

Razminirano 780 četvornih kilometara

Do danas je razminirano više od 780 četvornih kilometara, a općim i tehničkim izvidom isključeno je 931 četvornih kilometara minski sumnjivog područja.

Najveći udio u strukturi tih područja su šumske površine (98,7 posto), poljoprivredne površine (1,2 posto) i ostale-nerazvrstane površine (0,1 posto).

Lani je u Hrvatskoj akreditirano 40 ovlaštenih pravnih osoba za obavljanje poslova razminiranja. One, zajedno s MUP-om, raspolažu s 397 pirotehničara, 108 voditelja radilišta i 67 pomoćnih djelatnika.

Ovlaštene tvrtke za razminiranje raspolažu i sa 104 psa za detekciju mina i 43 stroja za pripremu površine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...