Istraživanje: Antibiotici možda ne pomažu da pacijenti s virusnom infekcijom prežive

Antibiotici se daju većini pacijenata koji su primljeni u bolnice s akutnim virusnim infekcijama kako bi se spriječila dodatna bakterijska infekcija, no ova praksa možda ne povećava izglede za preživljavanje, ukazuje novo istraživanje.

Znanstvenici su istraživali učinak korištenja antibiotika na preživljavanje kod više od 2100 pacijenata u norveškoj bolnici između 2017. i 2021. i otkrili su da davanje antibiotika osobama s najčešćim respiratornim infekcijama vjerojatno ne umanjuje rizik od smrti unutar 30 dana.

“Postoji ogromno prekomjerno korištenje antibiotika”

Antibiotici su na vrhuncu pandemije bili prepisivani za oko 70 posto pacijenata oboljelih od covida-19 u nekim zemljama, što je možda doprinijelo pojavi patogena otpornih na antibiotike.

Novi podaci, koji još uvijek nisu objavljeni u medicinskom časopisu, upućuju na to da postoji “ogromno prekomjerno korištenje antibiotika”, rekla je glavna autorica istraživanja Magrit Jarlsdatter Hovind sa Sveučilišta u Oslu.

Prekomjerno korištenje antibiotika je pomoglo mikroorganizmima da postanu otporni na mnoge medicinske postupke, što znanstvenici smatraju jednom od najvećih prijetnji za svjetsko zdravlje.

Istraživanje se odnosilo na pacijente koji su bili pozitivni na virusne infekcije poput gripe, respiratorni sincicijski virus ili covid-19, dok su oni s bakterijskim infekcijama bili isključeni iz analize.

“Liječnici se moraju usuditi ne davati antibiotike”

Ukupno je 63 posto od 2111 pacijenata dobilo antibiotike za respiratorne infekcije tijekom njihovog bolničkog liječenja, a unutar 30 dana ih je umrlo 168, od kojih svega 22 nisu koristila antibiotike.

Istraživači su otkrili da su oni kojima su prepisani antibiotici tijekom boravka u bolnici imali dvostruko veće šanse da će umrijeti unutar 30 dana od onih koji nisu dobili antibiotike. “Liječnici se moraju usuditi ne davati antibiotike, umjesto da dvoje i daju antibiotike za svaki slučaj”, rekla je Hovind.

S obzirom na ograničenja retrospektivne studije poput ove, kliničko ispitivanje, koje su Hovind i njezini kolege nedavno započeli, nužno je kako bi se točno odredilo treba li davati antibiotike pacijentima primljenima u bolnicu s najčešćim respiratornim infekcijama, dodala je.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...