Maštruko o moliteljima za čednost koji su došli i do Zadra: “Ridikuli. Na njihovoj strani nije ni Katolička crkva, samo javno to ne može izreći”

Muškarci koji svaku prvu subotu u mjesecu kleče na glavnom zagrebačkom trgu i mole za domovinu, obraćenje hrvatskog naroda te da muškarci postanu duhovni autoriteti u obitelji došli su i do Zadra. Okupilo ih se ispred katedrale sv. Stošije u neznatnom broju, ali brzo su izazvali reakcije javnosti.

Mole za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju, obnovu katoličkih brakova, prestanak pobačaja…

Muška krunica koja priziva čednost žena i autoritativnost muškaraca, govori nam umirovljeni zadarski sociolog religije i bivši veleposlanik u Vatikanu dr. Ivica Maštruko, farsa je koja nema veze sa zahtjevima Katoličke crkve.

Ne mislim da su podijeljene reakcije javnosti. Osim onih koji tamo kleče i slično, svi ih ostali svrstavaju u redikule koji pod vodstvom i na sugestiju nekih pojedinaca i portala stvaraju nekakav pokret koji je besmislen, čudan, a vjerojatno će na kraju ispasti i neuspješan… Osim toga, po svojim prijedlozima, zahtjevima i klečanjima nije niti sukladan zahtjevima institucije na koju se pozivaju, a to je Katolička crkva, kazuje nam Maštruko.

Među glavnim inicijatorima javne molitve je Vice Batarelo, čelnik ultrakonzervativne katoličke udruge Vigilare.

U Zagrebu su dobili kontraprosvjednike, građane okupljene oko udruge Domino koji se protive inicijativi kroz “Tihu misu”.

Međutim, reakcija Crkve je izostala.

Crkva nije reagirala, reagirali su oni se smatraju i predstavljaju kao predstavnici katoličkih vjernika, a to su Batarelo i kompanija. Crkva kao institucija, misli se prvenstveno na biskupe, na hijerarhiju, nije reagirala i ne očekujem da hoće. Ne može biti protiv, a apsolutno i sasvim sigurno nije za. To je jedna opća smijurija, baš kao i molitelji pred rodilištima ili odjelima bolnica, zaključuje Maštruko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...