Plenković predstavio paket mjera; Cijena struje ograničena još šest mjeseci, jednokratna pomoć umirovljenicima i onima koji primaju dječji doplatak

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavljen je novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. Nakon sjednice novinarima se obratio premijer Andrej Plenković, u nazočnosti ministra rada Marina Piletića te predstavnika sindikata i poslodavaca.

Paket mjera težak je 1,7 milijardi eura i trebao bi vrijediti godinu dana.

Cijena struje ostat će ograničena još šest mjeseci, a plina narednih godinu dana.

Jednokratna pomoć umirovljenicima. Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura – 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura – 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura – 60 eura dodatka.

Jednokratna potpora onima koji primaju dječji doplatak – za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece, 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura.

– Građani će nastaviti plaćati istu cijenu plina kao i u proteklom razdoblju. Struju će od 1. travnja do 30. rujna po istim uvjetima, s tim da se količina potrošnje zbraja od nule od 1. travnja, dodao je premijer. Naglasio je kako se nastavlja i sa subvencioniranjem cijene naftnih derivata te najavio je da će Vlada pratiti na globalnom tržištu cijene plina i struje i po potrebi intervenirati.

Premijer je najavio i nastavak pomoći najpotrebnijima – svima socijalno ugroženima, umirovljenicima s mirovinom do 610 eura. Pomoć će nastaviti dobivati i nezaposleni te oni koji primaju dječji doplatak, branitelji te oni koji su pogođeni potresom. Vezano za dječji doplatak, kazao je – 128 tisuća obitelji s 230 tisuća djece dobit će jednokratnu potporu –  za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece, 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura.

– Ide potpora i ribarima i nizu drugih djelatnosti u poljoprivrednom sektoru. Ide niz sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Cijeli paket ima ukupnu vrijednost 1,7 milijardi eura. Glavna nam je zadaća da svi ovu krizu prođemo zajedno i da svi ostanu na nogama, zaključio je premijer, prenosi HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...