Stručnjak otkrio jednostavnu formulu: Evo kako znati kada biste trebali zaspati

Idealno vrijeme za spavanje je sedam do osam sati sna. Mnogi ne obraćaju pažnju na svoje vlastite obrasce spavanja, odlazeći u krevet mnogo kasnije nego što bi to moglo biti dobro za njih.

Doktor Andrew Huberman sa Univerziteta Stanford otkrio je kada bi moglo biti najbolje vrijeme da odete na spavanje.

– Događa li se vaš popodnevni pad energije (ma koliko bio blag ili ozbiljan) u 14:30, 15:00 sati? Pod pretpostavkom da nema velikih promjena u noćnom snu, velike su šanse da je vaše idealno vrijeme za spavanje šest do sedam sati nakon tog pada, napisao je.

Obrasci spavanja su kontrolirani cirkadijanskim ciklusom – prirodnim satom tijela. Izraz se odnosi na fiziološke promjene koje se događaju da se osjećate budnije ili pospano.

Na primjer, ujutro tijelo oslobađa hormone koji vas bude kao odgovor na sunčevu svjetlost. Međutim, kako dan odmiče, počinjete ispuštati druge kemikalije koje mogu dovesti do osjećaja umora, poznatog kao pad nakon obroka.

Droktor Huberman vjeruje da se ključ za saznanje kada spavati može pronaći praćenjem kada se ovaj pad dogodi, jer daje indikaciju koliko ste daleko u ciklusu spavanja i buđenja, prenosi Klix. Ako se počnete osjećati umorno oko 15 sati, trebali biste zaspati između 21 i 22 sata, prema njegovoj teoriji.

Maks Kirsten, stručnjak za spavanje na klinici za dobrobit hipnoterapije u Londonu, rekao je da vaše idealno vrijeme za spavanje ovisi o tome jeste li ranoranilac ili noćna ptica.

– U idealnom slučaju idite u krevet sedam do osam sati prije nego što se trebate probuditi ujutro – idealno u isto vrijeme svake noći, jer je pravilnost ključna. Kako nismo svi isti, naši zahtjevi za spavanjem će varirati u skladu s našim kronotipom sna, dodao je.

– Naučite slušati svoje tijelo. Prirodni san se dešava bez stimulansa. Alkohol, kofein, plava svjetlost elektronike i ekrana noću narušavaju kvalitetu sna, dodaje.

Spavanje preporučenih sedam do devet sati je od vitalnog značaja za podršku vašem mozgu i očuvanje zdravlja, prenosi N1.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...