Dani masline 2023: Odabrani ovogodišnji dobitnici priznanja i nagrada iz područja maslinarstva i uljarstva

Ocjenjivački sud 25. Međunarodne manifestacije Dani masline 2023. u sastavu Nedjeljko Jusup, dipl. novinar, mr. sc. Marijan Tomac. dipl. ing, agro. , Renato Kraljev, prof. i Benito Pucar, dipl.
ing. odabrao ovogodišnje dobitnike priznanja nagrada koji su ih zaslužili svojim radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva.

Priznanje “Stanko Ožanić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu dodijeljeno je profesoru dr. sc. Ivi Miljkoviću. Profesor dr. sc. Ivo Miljković, rođen je u Trnovici kraj Dubrovnika 1932. godine. istaknuti je znanstvenik i stručnjak priznat doma i u svijetu. Doajen je hrvatskog voćarstva. Član je više znanstvenih društava doma i u svijetu. Aktivno je sudjelovao na međunarodnim znanstvenim skupovima i predsjedavao na tri međunarodna znanstvena
kongresa iz voćarstva.

Za svoj plodan znanstveni, nastavni i stručni rad primio je više priznanja doma i u svijetu, od kojih ističemo Državnu nagradu za životno djelo u znanosti u području biotehničkih znanosti. Proglašen je časnim članom Hrvatskog agronomskog društva gdje već 38 godina obnaša dužnost predsjednika Odbora za izdavačku djelatnost i urednika najstarijeg poljoprivrednog znanstvenog časopisa Agronomski glasnik. Hrvatski voćari su prof. Miljkovića izabrali za prvog predsjednika Hrvatskog voćarskog društva. Osnivač je prvog hrvatskog voćarskog znanstvenog časopisa Pomologia Croatica. Objavio je velik broj znanstvenih i stručnih radova, studija i projekata za podizanje voćnjaka, maslinika i pratećih objekta. Velik broj znanstvenih radova objavio je u vodećim znanstvenim časopisima u inozemstvu, pa je puno pridonio afirmaciji hrvatske voćarske znanosti u svijetu.

Objavio je sam i u koautorstvu 23 knjige i obogatio hrvatsku voćarsku literaturu. Prof. Miljković je od mladosti zaljubljenik u maslinu. U maslinarstvu je razvio široku istraživačku aktivnost i objavio više znanstvenih radova iz maslinarstva doma i u inozemstvu. Bio je ekspert FAO za maslinarstvo i lupinasto voće. Primio je zahvalnicu FAO za razvoj maslinarstva na Sredozemlju i priznanje UNDP/FAO za dugogodišnju uspješnu suradnju na proučavanju ekofiziologije masline i uvođenje novih tehnologija u maslinarstvu.

Bogat je i velik znanstveni i stručni opus prof. Miljkovića, iz voćarstva i maslinarstva, pa ga je teško ukratko predstaviti. Svom cijenjenom učitelju i mentoru doktorata, magisterija i diplomskih
radova, u znak zahvalnosti i poštovanja, slijednici i baštinici njegovog znanstvenog i nastavnog rada, izdali su spomenicu uz 90. godišnjicu rođenja i 65 godina kontinuiranog plodonosnog
rada.

Priznanje uzorni maslinar Zadarske županije Dario Diskordia Kapetan duge plovidbe Dario Discordia iz zadarskih Stanova nije se dokazao samo kao vrstan zapovjednik prekooceanskih brodova nego i kao maslinar. Još dok je upravljao tankerima ondašnjeg Jugotankera, poslije i
jedne od najvećih brodarskih kompanija na svijetu CMA – CGM sa sjedištem u Marseilleu, dane kad nije „tukao more“ provodio je na obiteljskom imanju u Briševu. Najprije je obnovio stare, a potom,
na djedovini podigao novi maslinik sa 350 stupi maslina domaćih i introduciranih sorti. Masline uzgaja po svim pravilima struke, provodi agrotehničke mjere počevši od rezidbe, gnojidbe i zaštite
do pravodobne berbe i prerade plodova u vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Za svoja ulja višestruko je nagrađivan. Svoja znanja Discordia rado prenosi i ostalim maslinarima. Uz sve ostalo agilan je predsjednik Udruge maslinara i uljara Maslina općine Poličnik.

Priznanje Uzorni maslinar Zadarske županije Željko Dešpoja Željko Dešpoja rođen 1950. godine u Dobropoljani na otoku Pašmanu. Završio studij na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Radio
u državnoj upravi u Biogradu 2000-2006 , a od 2007-kraja 1996 u tvrtki Nasadi Zadar. Sudionik Domovinskog rata od 16.09.1991 do 30.11.1995. Nakon Domovinskog rata odlazi u Dobropoljanu gdje osniva vlastitu tvrtku koja se bavi turizmom.

Ljubav prema moru i školju pratila ga je cijeli život i svaki slobodan trenutak provodio je u svojem mistu obrađujući 200 obiteljskih maslina ili odlaskom na ribanje. Uvidjevši da turizmu
treba dati dodanu vrijednost uzeo je u dugogodišnji zakup pet hektara pašnjačko – šumskog zemljišta na Pašmanu i posadio 2009. godine suvremeni maslinik koji upravo dolazi na punu
rodnost. Krčenje makije i privođenje kulturi ljutog krša bila je novost za otočane u koju je malo tko vjerovao. Kada su nakon cjelogodišnjeg rada uređenja i pripreme terena posađene prve
sadnice maslina i najveći nevjernici promjenili su mišljenje, a pogotovo danas kada su masline stasale na rod. Imati masline, znači i preraditi ih u vlastito ulje iznimne kakvoće deviza je kojom se vodio Željko Dešpoja i krenuo u projekt izgradnje najsuvremenije uljare na Ugljanu i Pašmanu kapaciteta 1,5 tona/sat u Dobropoljani.

U preradu vlastitih maslina uljara Dobropoljana u vlasništvu Željka Dešpoje prerađuje masline od
Mulina na Ugljanu do Tkona na Pašmanu. Poštivanje maslinarske i uljarske struke, uslužnost i spremnost da pomogne svakom, ne samo maslinaru, bila je deviza Organizacijskog odbora 25. međunarodnog dana maslina Zadar 2023. da se Željku Dešpoji dodjeli godišnja nagrada uzornog
maslinara i uljara.

Priznanje Maslinarsko srce Zadarske županije Ante Lulić. Ante Lulić rođen 1951. godine u Suhovarama. Kao šesnaestgodišnji mladić počeo je sezonski raditi u Poljoprivrednom
Kombinatu Zadar na objektu Baštica na podizanju voćnjaka i vinograda. Tijekom rada na Baštici upijao je znanje ondašnjih inžinjera učeći vještine voćarstva i vinogradarstva. Vrlo brzo je postao predradnik i nudilo mu se je stalno zaposlenje. Ipak odlučio se za odlazak u Austriju i Njemačku gdje je na radu proveo punih sedam godina. Po povratku se zaposlio u Vinilplastici.

Uz rad u Vinilplastici Ante se bavi uzgojem voća i povrća koje je punih 30 godina prodavala njegova supruga Marija na zadarskoj tržnici. Sudionik je Domovinskog rata od prvih početaka.
Nakon rata odlučio se za podizanje maslinika. Prvo je posadio 200 sadnica maslina da bi za nekoliko godina posadio još toliko. Znanje i iskustvo rada na Baštici kao i druženje s brojnim
poljoprivrednim stručnjacima pomogli su Anti da postane vrstan maslinar, ne samo u svojim maslinicima, već i brojnih maslinara Ravnih kotara, priobalja i otoka. Njegovo znanje u rezidbi maslina na rod kao i formiranje uzgojnih oblika je traženo. Antina sigurna ruka traži se od onih koji se odluče za precijepljivanje maslina.

Druželjubivost i spremnost da svakom pomogne ne samo u maslinarskom poslu već i općenito potaklo je Organizacijski odbor 25. međunarodnih dana maslina Zadar 2023 da se Anti Luliću
dodjeli godišnja nagrada Maslinarsko srce.

Priznanje Maslinarska nada Zadarske županije Marin Paić. Laskava titula Maslinarska nada Zadarske županije na jubilarnim 25. Danima masline pripala je 16-godišnjem Marinu Paiću iz Zadra.

Marin je učenik drugog razreda Poljoprivredno-prehrambene i veterinarske škole Stanko Ožanić, smjer agroturistički tehničar. Iako sa roditeljima , majkom Martinom, ocem Nikolom te dvije
mlađe sestre Manuelom i Marijanom živi u Gradu, svaki slobodni trenutak koristi za odlazak u Briševo gdje njegov djed Nado Butić posjeduje dva maslinika u kojima uzgaja 160 stabala. Marin ne
krije da mu je djed uzor. Ide njegovim stopama, voli masline i pomaže djedu u svim poslovima u masliniku. Od rezidbe do berbe, a već zna i kako proizvesti kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Djed Nado je poznati maslinar, jedan od osnivača i prvi predsjednik Udruge maslinara i uljara Maslina općine Poličnik. Član je i Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar. Marin ima od koga učiti, a djed Nado može biti ponosan što ima unuka koji će nastaviti razvijati maslinarstvo, povezivati struku i praksu na vlastito zadovoljstvo i dobrobit društvene
zajednice.

Zlatno maslinarsko pero Martin Vuković Diplomirani novinar, urednik Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija Rođen je u obitelji poljoprivrednika te je kao dijete ljetne praznike umjesto odlaska na more zamjenjivao čuvanjem svinja i krava, kopanjem kukuruza i skupljanjem sijena na roditeljskom imanju. Kako je stan (salaš) bio uz njive tadašnjeg Agrokombinata Jasinje
već u mladosti uvidio je razliku između proizvodnje na OPG-u i velikom sustavu. I zaključio da će o  poljoprivredi biti lakše pisati nego musti, orati i žeti.

Prva prilika za to ukazala mu se u gimnazijskim danima na Radio Županji te pisanjem za Večernji list. Dolaskom na studij te honorarnim radom na Televiziji Zagreb ubrzo je postao suradnik Ružice Trauber u emisiji Plodovi zemlje, a o poljoprivrednim temama je pisao za Arenu i druga Vjesnikova izdanja. Na Hrvatskoj televiziji je pokrenuo i dvije godine uređivao emisiju Poljoprivredni savjetnik. Nakon višegodišnjeg rada na uređivanju informativnih emisija Hrvatskog radija od 2012. godine vratio se prvoj ljubavi, radiju, te temama iz poljoprivrede. Osnivač je i predsjednik Društva agrarih novinara Hrvatske te član izvršnog odbora IFAJ-a, Svjetskog udruženja poljoprivrednih novinara.

Emisija za selo i poljoprivredu, koja ove godine obilježava 75 godina emitiranja, trenutno je najslušanija emisija svih programa Hrvatskog radija. Uz aktualne teme iz svih područja domaće
poljoprivrede u emisiji se vrlo često govori i o problematici naših maslinara a posebice se naglašavaju njihovi uspjesi na međunarodnim ocjenjivanjima maslinovih ulja.

Priznanja laureatima bit će uručena 28. travnja na svečanosti otvaranja 25. međunarodnih Dana masline u Zadru u Gradskoj loži s početkom u 11,00 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...