Otvoreni Dani arhitekata 7.0, skup otvorio ministar Branko Bačić

U Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skali Falkensteiner resort u Zadru svečano su otvoreni sedmi po redu Dani arhitekata. I ove godine u iznimno velikom broju, od 500-tinjak sudionika koji prate Dane arhitekata u Zadru, ali i svojim domovima i uredima nastavlja se tradicija Dana arhitekata kao centralnog mjesta gdje se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata u Hrvatskoj i okruženju Europskog gospodarskog prostora pa i šire. Dane arhitekata 7.0 Hrvatska komora arhitekata organizirala je u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata s nastojanjem objedinjavanja struke i tema važnih za struku.

Kako su izvijestili iz Hrvatske komore arhitekata, ovogodišnji Dani arhitekata odvijaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Koncertnog ureda Zadar.

Svojom nazočnošću uveličali su ovaj skup, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske gđa. Martina Ciglević, gdin. Branko Bačić potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ispred Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ravnatelj Uprave za razvoj informacijskih sustava i digitalizaciju gdin. Danijel Meštrić, državna tajnica gđa. Dunja Magaš, te ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, gdin. Bojan Linardić.

Ispred Ministarstva kulture i medija prisutan je bio ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine gdin. Tomislav Petrinec i glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu, gdin. Davor Trupković. Predstavnici inženjerskih komora također su tradcionalno prisustvovali i pozdravili prisutne. U ime grada Zadra, domaćine, prisutne je pozdravio, zamjenik gradonačelnika grada Zadra, gdin. Ante Babić.

Uvod u Dane arhitekata 7.0. dala je Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, te istaknula kako se arhitekti okupljaju na Danima kako bi proslavili izvrsnost i inovativnost u arhitekturi i pokušali riješiti barem dio praktičnih problema s kojima se arhitekti susreću u svom radu. Također ove ćemo godine dodijeliti medalje HKA za najbolje među nama za doprinos kulturi građenja, planiranje prostorna i inovativnost i održivost u arhitekturi. Samo zajedno dijeljenjem znanja i suradnjom, možemo stvarati održiva rješenja i oblikovati budućnost arhitekture, naglasila je Rajka Bunjevac.

U ime Predsjednika Republike Zorana Milanovića prisutnima se obratila izaslanica gospođa Martina Ciglević, te istaknula kako je važno poticati razvoj arhitektonske znanosti i struke, posebno radi sačuvanja prostora u kontekstu cijele Hrvatske i identiteta svakog prostora pojedinačno.

Prisutne je pozdravio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, gdin. Branko Bačić, koji je istaknuo da će zasigurno kvalitetna suradnja Ministarstva i Hrvatske komore arhitekata biti nastavljena s otvorenim „vratima“ kako bi zajednički ubrzali obnovu potresom pogođenih područja, te sačuvali prostor RH i unaprijedili ga za buduće generacije.

Potom je ministar, gdin. Branko Bačić otvorio Dane arhitekata 7.0. te potvrdio kako će i dalje biti čvrsto uz arhitektonsku struku.

Središnji program Dana arhitekata 7.0 održat će se u Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skala Falkensteiner resortu.

Na konferenciji možete sudjelovati uživo ili hibridno u stvarnom vremenu. Sudjelovanje na Danima arhitekata 7.0 se vrednuje s ukupno 20 sati u Programu stručnog usavršavanja HKA-a, a on-line sudjelovanje s 10 sati!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...