Na Pagu njeguju tradiciju gradnje suhozida; Prvak Šipić: “Voljni smo mlade učiti umijeću”

Ako u Dalmaciji čega nikad nije nedostajalo, to je kamen.

U organizaciji udruge “4 Grada Dragodid” i Turističke zajednice grada Paga najbolji hrvatski majstori u gradnji suhozida okupili su se kako bi još jednom odmjerili snage. Na atraktivnoj lokaciji paške Solane našlo se čak dvanaest ekipa iz svih krajeva Hrvatske.

– To je užitak i izazov, bez obzira odakle je čovjek, a počeo sam još u studentskim danima, tamo prije dvadesetak godina, kao student arhitekture, rekao je za emisiju More HRT-a Filip Šrajer iz udruge “Dragodid”.

Već se šesti put okupljaju ovi majstori, svaki put na drugom mjestu, a sve je počelo upravo na Pagu, u mjestu Kolan. Natjecanje je ponajprije promidžba suhozidne gradnje.

– Suhozidna tehnika gradnje se sve više popularizira, ljudi su se nekako zainteresirali za to, a i stigla je ta potvrda upisa na UNESCO-vu listu svjetske baštine nematerijalnih dobara. Imamo ekipe iz Trilja, iz Splita, iz Zagreba, Zaprešića, Rovinja. Nažalost samo jedna ekipa s Paga suhozidni entuzijasti postoje očito u cijeloj zemlji, kazao je Miran Križanić, iz udruge “Dragodid”.

Dvostruki prvak i dvostruki viceprvak Hrvatske u gradnji suhozida tu je vještinu naučio od oca i namjerava je prenositi dalje.

– Djeca koja budu imala volje, radit ćemo radionice i s udrugom Gaj Liberije iz Trilja s Garduna. Tko god bude imao volje, mi smo voljni pokazati svima, izjavio je Duje Šipić, prvak Hrvatske u gradnji suhozida.

Godine 2018. umijeće izrade suhozida u Hrvatskoj pridruženo je multinacionalnoj nominaciji i postalo je zaštićeno na UNESCO-vu popisu nematerijalne baštine. Napokon su povelje koje to dokazuju stigle u prave ruke.

Svaka ekipa gradi svoj dio zida, a svojevrsni mali amfiteatar ostat će kao uspomena na ovo natjecanje.

– Bila nam je želja na mjestu koje je posebno napraviti nešto što je još posebnije. Na mjestu gdje se susreće sol i kamen napraviti jednu stalnu uspomenu na ovo prvenstvo i zapravo napraviti uspomenu na teški rad paškoga težaka koji je ujutro skupljao sol, a popodne se bavio ovcama, poručio je Josip Čapin, direktor Solane Pag.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...