I ribari s Paga čiste otpad, plete im se u mreže; Prevladava mikroplastika, 70 posto završava na dnu

Dolaskom turista, ali i nepažnjom mnogih domaćih, sve se više onečišćuju more i morsko dno. Ribarima se nerijetko u mreže umjesto ribe zaplete otpad. Kako bi očistili morsko dno neki od njih aktivno sudjeluju u ekološkoj akciji. Tako na palubama svojih koćarica uz ribu sortiraju otpad i odvoze ga u luke da bi ga odložili u odgovarajući spremnik.

– Problem je u tome što ga nemamo gdje zbrinuti. Nekakve količine, možda nekakvih 10-ak kila dnevno je raznih vrsta plastike, od tvrde plastike do najlona. Zna biti i nekakvih limenih posuda, kaže za Regionalni dnevnik HRT-a Marijan Maržić, ribar iz Paga.

Većina otpada u Jadranu prekograničnog je porijekla, a prevladava mikroplastika. Gotovo 70% završava na dnu, dok ostatak pluta ili dospijeva na plaže. No čišćem okolišu koćari mogu pridonijeti.

– U njihovim se mrežama nađe otpad koji se nalazi na morskom dnu. Oni ga sakupe u vreće i kao takvoga ga donesu na morsku obalu. Mi s koćarima već imamo dugogodišnju izvanrednu suradnju, tako da smo došli do zaključka da jedan koćarski brod može izvući van između 3 do 5 tona takvog otpada, izjavio je Pero Tutman iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Inicijativa se u Hrvatskoj primjenjuje 10-ak godina, s dvije ribarske zadruge i 30-ak kočarica. Dovoženje takvog pasivno ulovljenog otpada propisano je i na razini Europske unije.

– Problemi su na koji način taj otpad, kada se doveze na iskrcajno mjesto, staviti u lučke uređaje i tko će podmiriti troškove zbrinjavanja i prijevoza, odnosno preuzimanja tako dostavljenog otpada na iskrcajna mjesta, istaknula je Valentina Andrić iz Ministarstva poljoprivrede i voditeljica Službe za savjetodavnu podršku u ribarstvu.

Upravo su o tome za okruglim stolom pod nazivom KRMA u Zadru raspravljali svi uključeni u navedenu problematiku.

– Mi želimo napraviti sustav od Istre do Dubrovnika, tako da svaki ribar koji obavlja ribolov pridnenom povlačnom mrežom može taj otpad nesmetano ostaviti u lučkom području, a zatim da Lučka uprava može također nesmetano zbrinuti taj otpad, izjavio je Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...