Kraj epidemije; U Zadarskoj županiji ukupno 51.966 oboljelih i 544 preminulih, Babić: “Građani su s obzirnošću odigrali najvažniju ulogu”

Hrvatska je proglasila kraj epidemije koronavirusa!

Podsjetimo, nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo predložio ministru zdravstva Viliju Berošu proglašenje kraja epidemije, Ministarstvo je taj prijedlog ocijenilo utemeljenim, a Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak donijela konačnu odluku.

Iako zaraženih još ima, prijetnja javnom zdravstvu nije tolika ozbiljna da bi mjere zaštite od zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 ostale na snazi.

Od početka epidemije do petka, 12. svibnja u Zadarskoj županiji ukupno je oboljelo 51.966 osoba. Od komplikacija uzorkovanih koronom preminule su 544 osobe.

Trenutno je 14 zaraženih, a novooboljelih troje.

Ante Babić, zadarski dogradonačelnik, obavljao je funkciju predsjednika Stožera civilne zaštite Grada Zadra.

Hvala Bogu da je pandemija završila nakon tri godine. Najteže mi je palo ono kad smo morali izdavati propusnice, tada sam se i kao osoba osjećao najjadnije. Znam da je to bilo u svrhu očuvanja zdravlja, ali ograničavali smo kretanje građana i to mi je bilo najteže. Što se tiče svega drugog, učili smo u hodu, na početku smo imali smo i određenu dozu strahova, no sve u svemu mislim da smo kao grad i država relativno dobro prošli, mada žalim za svakim izgubljenim životom. Nismo imali pravih, klasičnih lockdowna kao neke druge države. Iako je bilo iznimaka, građani su bili disciplinirani i upravo su oni najzaslužniji što smo relativno dobro prošli. Sjetite se samo kako su ulice, trgovi bili pusti, tako da mislim da su upravo ljudi odigrali ključnu ulogu sa svojom obzirnošću, kaže nam Babić.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...