HZJZ preporuke nakon epidemije; Ukida se izolacija za zaražene, no mora se nositi maska deset dana

Nakon što je Vlada proglasila kraj epidemije koronavirusa, s radom je prestao i Stožer civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

Ukinuta je i obveza nošenja maski u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, kao i obavezna izolacija za oboljele. HZJZ je ipak s obzirom na zaraznost bolesti donio neke preporuke.

Kako pojašnjavaju u HZJZ-u, zbog ukidanja statusa epidemije bolesti covid-19 ukida se obveza izolacije za oboljele, obveza testiranja na za određene kategorije stanovništva, a nadzor nad izolacijama i karantenama se više ne provodi.

Međutim za osobe teško narušenog zdravlja i starije osobe koronavirus i dalje predstavlja opasnost pa je HZJZ izdao preporuke i mjere opreza.

Testiranje se tako preporuča svima koji imaju simptome i sumnjaju da su zaraženi koronavirusom, kao i onima koji imaju povećani rizik razvoja teških oblika bolesti, onima koji ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi ili osobama koje idu na bolničko liječenje.

Preporuča se i da se testiraju zdravstveni djelatnici prije povratka na posao i to ako imaju simptome koronavirusa ili ako su u posljednjih 14 dana sudjelovali na većim okupljanjima. Zdravstvenim djelatnicima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom preporuča se i nošenje FFP2 zaštitne maske 10 dana od kontakta.

Izolacija za zaražene se ukida, ali se preporuča za one koji se nalaze na bolničkom liječenju te su korisnici domova za starije i nemoćne osobe. Međutim, svim zaraženim osobama, bez obzira provode li izolaciju ili ne, u kontaktu s drugim osobama preporučuje se nošenje FFP2 maske u trajanju 10 dana od početka simptoma (simptomatski bolesnici) odnosno 10 dana od dana kada je uzet bris koji je pozitivan na koronavirus, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...