HZJZ preporuke nakon epidemije; Ukida se izolacija za zaražene, no mora se nositi maska deset dana

Nakon što je Vlada proglasila kraj epidemije koronavirusa, s radom je prestao i Stožer civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

Ukinuta je i obveza nošenja maski u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, kao i obavezna izolacija za oboljele. HZJZ je ipak s obzirom na zaraznost bolesti donio neke preporuke.

Kako pojašnjavaju u HZJZ-u, zbog ukidanja statusa epidemije bolesti covid-19 ukida se obveza izolacije za oboljele, obveza testiranja na za određene kategorije stanovništva, a nadzor nad izolacijama i karantenama se više ne provodi.

Međutim za osobe teško narušenog zdravlja i starije osobe koronavirus i dalje predstavlja opasnost pa je HZJZ izdao preporuke i mjere opreza.

Testiranje se tako preporuča svima koji imaju simptome i sumnjaju da su zaraženi koronavirusom, kao i onima koji imaju povećani rizik razvoja teških oblika bolesti, onima koji ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi ili osobama koje idu na bolničko liječenje.

Preporuča se i da se testiraju zdravstveni djelatnici prije povratka na posao i to ako imaju simptome koronavirusa ili ako su u posljednjih 14 dana sudjelovali na većim okupljanjima. Zdravstvenim djelatnicima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom preporuča se i nošenje FFP2 zaštitne maske 10 dana od kontakta.

Izolacija za zaražene se ukida, ali se preporuča za one koji se nalaze na bolničkom liječenju te su korisnici domova za starije i nemoćne osobe. Međutim, svim zaraženim osobama, bez obzira provode li izolaciju ili ne, u kontaktu s drugim osobama preporučuje se nošenje FFP2 maske u trajanju 10 dana od početka simptoma (simptomatski bolesnici) odnosno 10 dana od dana kada je uzet bris koji je pozitivan na koronavirus, prenosi Tportal.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...