‘Sea horse Story’, projekt zaštite morskih konjica pokrenut na otoku Pagu

Naše podmorje prepuno je zanimljivih i tajanstvenih bića, emisija More pozabavila se ribom koja pliva uspravno i uopće ne sliči na ribu. Riječ je o morskom konjicu.

‘Sea horse Story’ naziv je projekta zaštite ovih prekrasnih i simpatićnih morskih stvorenja, koji je pokrenut na otoku Pagu.

Još od drevnih vremena bio je simbol sreće. Nalik šahovskoj figuri i vizurom nekog malog ljupkog zmaja, stvorio je morski konjic neki svoj, poseban svijet.

– Žive uglavnom na plažama, kad ih se pronađe uvijek su u paru, jedan je muški, jedan je ženski i oni se tijekom cijele godine reproduciraju i stvaraju nove generacije, priča ekolog Bruno Ačkar.

Vedran Dorušić, predsjednik Centra za podvodna istraživanja “Navalis” – susreće ih često u svojim podvodnim putovanjima. Zaokupili su njegovu pažnju, te je pokrenuo projekt zaštite – Seahorse story. Iako su zaštićena vrsta od 1975. godine, o njima se, i njihovom broju, kaže Vedran, malo zna.

A cilj projekta je morske konjice prezentirati kao ‘manekene’ kako bi se zaštitilo podmorje.

Žele zaštititi podmorje, štiteći ova vrlo osjetljiva morska bića i osigurati da njihova područja života, a to je plitko more, uz obalni pojas, budu čista.

– Želimo ljude educirati, a između ostalog želimo ljudima reći da ih stvarno mogu vidjeti, jer oni se zapravo nalaze na mjestima gdje je nama najljepše za kupanje, dodaje Dorušić.

Tamo gdje ima pijeska i sitne trave, za koju se drže repom, da ih ne odnese morska struja. A da su tu negdje u blizini nas, ukazuju na to i prigodne table.

– Te table daju malo ljudima za razmisliti, ako već misle baciti smeće – da ga ne bace, a oni koji su zainteresirani da ga vide, da se malo potrude. Jer zapravo prilično ga je teško vidjeti. To je kao kad idete u šparoge, dok ne vidite prvu šparogu, katastrofa. Kad pet dana idete u šparoge, onda šparogu vidite na pet metara. Tako je i s morskim konjicima, objašnjava Vedran Dorušić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...