Kino Zona poziva na večerašnju besplatnu projekciju filma “Matter Out Of Place”Kino

U tjednu od 15. do 20. svibnja 2023. obilježava se 10. obljetnica Austrijske knjižnice „Dr. Alois Mock“ na Sveučilištu u Zadru. Tom je prigodom pripremljen prigodni program kojem se s ponosom pridružuje i Kino Zona! Naime, studenti i sva zainteresirana javnost ovog utorka, 16. svibnja, od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače imat će priliku besplatno pogledati austrijski film „Matter Out Of Place“ premijerno prikazan na nedavno završenom „ZagrebDoxu“!

U sklopu proslave obljetnice održat će se i radionice za učenike njemačkog jezika u zadarskim osnovnim i srednjim školama, usavršavanje za nastavnike njemačkog jezika radionice o imidžu Austrije u Hrvatskoj te će se zaigrati i prigodni kviz o Austriji.

Izraz “matter out of place” odnosi se na predmete koji se nalaze gdje izvorno ne pripadaju. A takvih je predmeta mnogo na mjestima koje Nikolaus Geyrhalter posjećuje za potrebe ovog filma. Njegova jedinstvena slikovnost sastoji se od precizno složenih slika putem kojih redatelj dokumentira nepregledne količine otpada na našem planetu. Na svom putovanju od planinskih vrhunaca u Švicarskoj, preko obala Grčke i Albanije, austrijske spalionice otpada, Nepala i Maldiva, pa sve do pustinja Nevade autor filma prikazuje čistu beskonačnu ljudsku borbu da se pod kontrolu stave goleme količine otpada koje svakodnevno proizvodimo. Prikupljanje, usitnjavanje, spaljivanje, pokapanje – sizifovski posao koji prividno rješava globalni problem smeća koje tiho raste.

Film „Matter Out Of Place“ zavrijedio je nagradu Veliki pečat u Regionalnoj konkurenciji „ZagrebDoxa“ uz obrazloženje žirija da se radi o umjetničkom djelu koje potiče na razmišljanje i bavi se najkritičnijim problemom našeg vremena i potrebom za hitnim rješenjima, daje jedinstvenu perspektivu stvarajući distancu između gledatelja i problema, otkrivajući čudnu prirodu otpada. Promatračko oko nudi vizualnu studiju globalnog problema gospodarenja otpadom, ostavljajući gledatelja zadubljenog u apsurdnost problema i pitanje kako je do njega došlo. Nadalje, estetski pristup filmu, mješavina slikovne ljepote i realizma, pridodaje njegovoj snazi, podsjećajući nas da je problem neizbježan, hitan i golem.

Režiju potpisuje svestrani Nikolaus Geyrhalter, autor vrlo zapaženih dokumentaraca o Černobilu „Pripyat“, reliju Pariz–Dakar „7915 km“, industrije prerade hrane „Kruh naš svagdanji“ do krajolika urbanog propadanja širom svijeta „ Homo Sapiens“.

„Matter Out Of Place“ na rasporedu je 16. svibnja u Polivalentnoj dvorani Providurove palače od 20 h. Ulaz je slobodan, ali poželjno je rezervirati mjesto porukom u inbox Kino Zone na društvenim mrežama, mailom na [email protected] ili WhatsApp porukom na broj 099/7208342.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...