Radije će nositi konobarski pladanj nego obući vatrogasno odijelo; Rudić: “Nekad smo imali 170 sezonaca, sada ćemo biti zadovoljni ako prijeđemo 100”

Spašavaju naš život, imovinu, okoliš. Izlažu se nevjerojatnim uvjetima rada, istovremeno žrtvujući svoj život.

O njima se u javnom prostoru piše u kontekstu junaštva nakon uspješnih, iscrpljujućih intervencija, ali nedovoljno o tome koliko ih nedostaje i koliko su potplaćeni.

A da je situacija ozbiljna govori činjenica da će mnogi radije uzeti konobarski pladanj u ruke, nego obući intervencijsko odijelo.

Posao vatrogasca je težak, zahtjevan, a i nije stalan. Vatrogasci se zapošljavaju 1. lipnja i rade do 30. rujna. To je vrijeme kada se preklapaju turistička i požarna sezona, a poslovi u turizmu postaju atraktivniji iz godine u godinu. Mi smo zapošljavali do 170 sezonskih vatrogasaca, toliki broj ostavljamo i sada, sredstva su osigurana za njihove plaće. Međutim, imali smo pad na 150 prije sedam, osam godina, pa na 130, lani smo imali 113 vatrogasaca, a sada ćemo biti zadovoljni ako pređemo brojku 100. Valja napomenuti da sredstva za njihove plaće od četiri tisuće kuna bruto osigurava država, a preostali dio je na lokalnoj samoupravi. Nitko ih ne sprječava da podignu te plaće, kaže nam Matej Rudić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

Dan nakon razgovora sa zapovjednikom, Branko Dukić na Kolegiju gradonačelnika objavio je kako plaće zaposlenika lokalne samouprave rastu, od čega vatrogascima najviše, za 20 posto.

Vatrogastvo je decentralizirano još 2000. godine kada je izašlo iz sustava državne uprave. Plaćaju nas jedinice lokalne samouprave. Dakle, profesionalne vatrogasne postrojbe su korisnici proračuna lokalnih samouprava, kao i DVD-i. Zato imamo nesrazmjer u plaćama. Upravo je nedugo glavni vatrogasni zapovjednik donio pravilnik kojim bi se te plaće ujednačile, tako da bi svi imali jednaku minimalnu plaću za isti posao koji obavljaju. Dalje je sve stvar lokalnih samouprava, koliko koja ima sredstava i volje da izdvoji za plaće svojih vatrogasaca, objašnjava Rudić.

Očekuje se da će klimatske promjene uzrokovati povećanje temperature i učestalost sušnih uvjeta u sljedećim desetljećima, a time će se povećati i rizična požarna područja.

Posljednjih godina imamo globalno zatopljenje. Sve duža i duža razdoblja s toplinskim udarima i sušom. Ove godine smo imali nesreću da su se dogodile ove poplave u Gračacu i Obrovcu, ali nismo imali šumskih požara. Lani smo u požarnu sezonu ušli s više od 400 požatornog prostora, ove godine s manje od 100. Bila je blaža zima, zimsko-proljetni period kada ljudi pale po poljima. Dakle, ušli smo s nešto manjim brojem požara u lipanj koji nam je na pragu. Kroz 20-ak dana bit će proglašen takozvani glavni napor požarne sezone, ona tri mjeseca kada je najviše požara. Mi očekujemo da će ljeto biti vruće i sušno, nadamo se da neće biti većih problema, ali spremni smo, nastavlja Rudić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković objavio je kako će jedan helikopter ove sezone biti spreman za pomoć vatrogascima.

Helikopter služi za prijevoz gasitelja, opreme i spremnika s vodom. Na našem području ih koristimo za požare na nepristupačnim terenima, za Velebit i otoke, kaže zapovjednik.

Pripreme za sezonu idu u dobrom ritmu. Ove godine na raspolaganju zemljanim snagama bit će pet kanadera, već četiri se čuvaju u Zemuniku.

Što se tiče broja kanadera, to je stvar komunikacije MORH-a i HVZ-a. naše je, kada intervencija to zahtijeva, preko županijskog zapovjednika tražiti odobrenje za zračne snage na terenu. U idealnog situaciji imamo šest kanadera i šest air tractora, međutim to je broj koji varira. No, mislim da je za ovu sezonu predviđeno pet kanadera i pet air tractora. Bitno je naglasiti, otkad sam županijski zapovjednik, a takvo je iskustvo i bivših kolega, da kad god smo tražili zračne snage, dobili smo ih, završava Rudić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...