Božinović u Gračacu: “Treba uključiti svu znanost koju imamo, nije lako otkriti sve one poticaje koji dovode do ovakvih ekstremnih poplava”

Nakon Obrovca, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je posjetio i Gračac gdje se uvjerio u aktivno djelovanje svih sastavnica sustava civilne zaštite, ali i u otpornost građana.

– Situacija je vrlo ozbiljna. Ovdje nam se dogodilo da se po prvi put u povijesti Otuča izlila i došla je sve do ovog dijela Novog naselja, zapravo je  to poplavilo u zadnjih šest mjeseci dva puta. S jedne strane kombinacija – Otuča se izlila, a s druge strane broje podzemne vode, očito se radi o zasićenju tla i moramo naći neko riješenje koje je sveobuhvatnije, prije svega, za ove ljude ovdje, što je moguće prije, s određenim infrastrukturnim zahvatima da se njima pomogne, ali dugoročno se cijeli ovaj kompleks podzemnih voda, rijeka kao i povećanih obilnih kiša vezanih za klimatske promjene i u ovom dijelu Hrvatske sagledava sveobuhvatno jer ono što se dogodilo ovdje je imalo izravan utjecaj na ovo što se dogodilo u Obrovcu. Ovdje treba uključiti svu znanost koju imamo, nije lako otkriti sve one poticaje koji dovode do ovakvih ekstremnih poplava, međutim, to je naša zadaća, kazao je Božinović.

Naglasio je kako je bitno da nije bilo ljudskih žrtava i da sve sastavnice sustava rade svoj posao.

Više o temi velikih poplava u našoj županiji možete pročitati na ovoj poveznici.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...