Evo koje su najtransparentnije općine u Hrvatskoj

Centar izvrsnosti lokalne samouprave je predstavio rezultate istraživanja o transparentnosti poslovanja hrvatskih općina, nakon čega je dodijeljena povelja izvrsnosti trima najuspješnijim općinama: Pisarovina, Donji Andrijevci i Hum na Sutli.

Istraživanje je provedeno od studenoga 2022. do siječnja 2023., na uzorku od 428 općina, javljaju agencije.

Kao općine koje imaju najvišu razinu otvorenosti i dostupnosti informacija prema građanima proglašene su Pisarovina (Zagrebačka županija), Hum na Sutli (Krapinsko-zagorska županija) te Donji Andrijevci (Brodsko-posavska županija).

Povelju izvrsnosti nagrađenim općinama uručio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina.

“Građani koji su zadovoljni svojim jedinicama je cilj koji Ministarstvo nastoji ostvariti kroz reformske aktivnosti koje provodi”, rekao je.

Istraživanjem su obuhvaćene samo općine s obzirom da gradovi “imaju jaču administraciju s kojom se mogu lakše nositi sa oko 600 zakonskih propisa u svom djelovanju”, obrazložio je voditelj projekta Jadran Antolović.

Metodologijom istraživanja obuhvaćeni su transparentnost rada načelnika/načelnica, i općinskih vijeća, zatim transparentnost proračuna i planskih aktivnosti, transparentnost u upravljanju imovinom te antikorupcijske mjere.

“Kad govorimo o antikorupcijskim mjerama, na nijednoj stranici nismo pronašli da je općina certificirala bilo koji ISO standard, za razliku od gradova koji se time ponose. Nakon dodatnog istraživanja, dobili smo informaciju da je oko 10 općina usvojilo standard ISO 9001, što će im pomoći u podizanju efikasnosti poslovanja”, kazao je Antolović.

Među osnivačima Centra izvrsnosti lokalne samouprave su dvije obrazovne institucije, zagrebačko Veleučilište Effectus i Veleučilište Šibenik.

Usporedbe radi, slični projekti već se godinama provode u susjednoj Sloveniji, rekao je dekan Veleučilišta Effectus Đuro Horvat.

“Općine su najviše opterećene mnogobrojnim zakonskim propisima, njih više od 600, a kroz ovaj projekt tražimo odgovore kako da sustav bude jednostavniji i kvalitetniji ne bi li isporuka usluga išla na zadovoljstvo građana”, naglasio je Horvat.

Dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić dodao je da se poticanjem transparentnosti nastoji doprinijeti razvoju moderne i učinkovite javne uprave.

“Naš je cilj usmjeren na obrazovanje, ljudi su srce javne uprave. Međutim, svi se zadnjih godina susrećemo s rečenicom koja glasi ‘nemam ljude’, javih i privatnih poduzeća do ministarstava”, upozorio je Runjić.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...