Evo koliko često biste trebali prati stvari od kućnih ljubimaca

Kao što redovito peremo tanjure, igračke i posteljinu, iz istih razloga i jednako redovito trebali bismo čistiti stvari koje koriste naši kućni ljubimci, od posuda iz kojih jedu do igračaka i ogrlica koje koriste, prenosi 24sata.

Od posteljine i zdjelica do igračaka i kaputića, stvari ljubimaca mogu sadržavati prljavštinu i bakterije.

Redovitim čišćenjem i higijenom njihovih stvari podjednako štitite ljubimca, ali i sve ukućane sa kojima dijelite dom, piše RTE.

Ogrlica i povodac

– Prljava ogrlica može uzrokovati trljanje oko vrata i probleme s kožom, stoga je preporučljivo prati ogrlicu za psa jedanput na tjedan – kaže veterinarka Ashley Rossiter iz marketinške agencije za kućne ljubimce Mirror Me PR.

Ističe da je istovremeno čišćenje uzica psa dobra je ideja, jer u suprotnom biste mogli prenositi bakterije s jedne na drugu.

– Uklonite identifikacijske pločice prije pranja i koristite vrećicu za rublje na patentni zatvarač kako biste zaštitili perilicu. Koristite toplu vodu i sapun za regeneraciju kože za čišćenje kožnih ovratnika i povodaca – savjetuje Rossiter.

Ako mačka voli živjeti na otvorenom i nosi ogrlicu, Rossiter kaže da biste i njoj također trebali prati ogrlicu barem jedanput na tjedan.

– Operite je deterdžentom za kućne ljubimce, a dok to činite, stavite mački drugu ogrlicu s identifikacijskom pločicom kako biste bili sigurni da nije bez ogrlice – savjetovala je Rossiter.

Petter Winter, voditelj odjela za povjerenje i sigurnost u Pets4Homes, kaže da je ovo osobito važno za mačke na otvorenom jer se njihove ogrlice brže prljaju.

Igračke

– Preporučuje se igračke za pse prati barem svakih nekoliko tjedana, a češće ako je riječ o igračkama s kojima se redovito igrate. Ključno je koristiti deterdžente koji su sigurni za kućne ljubimce kako ne bi došlo do gutanja štetnih kemikalija. Tvrđe igračke mogu se dezinficirati u vrućoj vodi i sapunu pogodnom za pse ili staviti u perilicu posuđa na nisku temperaturu  – kaže Winter.

Kaže da bi se mekše igračke po potrebi trebale prati u perilici na visokim temperaturama.

– Plastične igračke za mačke perite ručno spužvom. Nemojte koristiti abrazivno sredstvo za ribanje, jer to može uzrokovati sitne ogrebotine, u kojima se mogu nalaziti klice. Igračke od mačje metvice mogu se isprati u običnoj vrućoj vodi i ostaviti da se osuše prirodnim putem – savjetuje Rossiter.

Winter dalje kaže da bi vlasnici mačaka trebali nadzirati grebanje svojih ljubimaca na grebalicama, budući da je materijal sličan užetu najčešće pričvršćen metalnim spajalicama. Grebanje može te metalne dijelove izložiti uzrokujući posjekotine na šapama i kandžama.

– Stoga je važno zamijeniti grebalice prije nego što se potpuno istroše. Slično vrijedi i za oštećene igračke – kaže Winter.

Posteljina

– Pas se nakon dobre šetnje najviše voli zavući u svoj omiljeni krevetić i deke, ali svaka šetnja parkom znači da će kući na šapama donijeti bakterije i viruse – napominje Rossiter.

Ako ostane neoprana, u psećoj posteljini mogu se nakupljati bakterije i gljivice kao i buhe, krpelji i grinje.

– Redovito pranje posteljine psa, uz odgovarajuću njegu protiv buha i krpelja, stvorit će zdravo okruženje i čišći dom za vaše ljubimce i njihovu ljudsku obitelj – kaže Rossiter.

Kako biste očistili pseći krevet i posteljinu, usisavajte ih redovito da biste uklonili sitan otpad, mrvice i dlaku. Zatim nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja gdje je potrebno i operite u perilici prema uputama za pranje posteljine. Koristite deterdžente namijenjene pranju posteljine ljubimaca. Oni će biti posebno formulirani da budu nježni prema osjetljivoj koži vašeg psa i posebno učinkoviti u uklanjanju neugodnih mirisa. Većina stručnjaka preporučuje pranje barem svaka dva tjedna – savjetuje Rossiter.

Kako Winter ističe, mekšu posteljinu za vašu mačku treba povremeno oprati kako bi se uklonila sva prljavština.

– Međutim, nije preporučljivo pretjerano prati mačju posteljinu i pokrivače, jer mačke uglavnom ne prihvaćaju jake deterdžente i više vole da njihove stvari mirišu slično kao oni sami – kaže Winter.

Zdjele

– Pas ili mačka mogli bi uživati u lizanju posljednjeg zalogaja hrane iz svoje zdjelice, ali ako im ne perete zdjelicu svaki dan, ljubimac bi tako mogao progutati klice i bakterije, uključujući E-coli i salmonelu što nije dobro ni za ljubimca ni za vaš dom. Svakodnevno pranje zdjelice spriječit će razvoj kvasca, algi i gljivica – kaže Rossiter.

Preporučuje se da se zdjele namoče u vruću vodu sa sapunicom, a za vlasnike koji su posebno zabrinuti za čistoću, Winter kaže da razmotre zdjele od nehrđajućeg čelika jer su higijenskije od plastičnih zdjela.

Posude za mačji pijesak

Posudu za mačji pijesak treba čistiti svakodnevno uklanjanjem izmeta i dvaput na dan uklanjanjem grudica s mokraćom.

– Koliko često mijenjate stelju ovisi o mački ili pak o broju mačaka koje imate, ali temeljito čišćenje i potpuno uklanjanje stelje preporučuje se barem jedanput na tjedan – savjetuje Rossiter.

Kaže da pri pranju posuda koristite blagi deterdžent bez mirisa i vruću vodu, ali izbjegavajte sredstva za dezinfekciju jer neki sastojci mogu biti otrovni za mačke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...