Francuska šansona i njen drugačiji svemir u petak u Polivalentnoj dvorani

Koncertna sezona nastavlja se u petak, 12. 5. u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u 20 sati, programom Francuska šansona i njen drugačiji svemir. U organizaciji Koncertnog ureda Zadar nastupa kantautor Emil Šprljan s izborom pjesama iz zlatnog doba francuske šansone od pedesetih do sedamdesetih godina prošloga stoljeća čiji su autori Jacques Brel, Georges Moustaki, Yves Montand, Gilbert Becaud i drugi.

Iz Vodica ga životni put usmjerava na studij engleskog i francuskog jezika u Zadar. Relativno kasno otkriva gitaru i od tada ga drži, kako voli reći, glazbena gripa za koju nema lijeka. Nastupa na večerima poezije i šansona od studentskih dana, sklada glazbu za amaterske kazališne predstave, objavljuje rani autorski rad na Omladinskom festivalu u Subotici 1977. te sudjeluje vlastitom skladbom na Festivalu esperantskih šansona u Francuskoj 1978. godine. Kao skladatelj, aranžer i tekstopisac sudjeluje na dječjim festivalima u Zadru, a kao kantautor se pojavljuje na festivalu Ritam Zadra s pjesmama Zadre moj (1993.) i U snu (1995.) kao i na Zadarskom festivalu zabavne glazbe s pjesmama Ja sam Balkanac (2010.) i Recesija (2011.).

Godinama je svirao gitaru i klavijature u nekoliko vokalno-instrumentalnih sastava. Kao nastavnik u Osnovnoj školi Petar Preradović vodio je zbor starnih pjesama pod nazivom Emil i detektivi, a kasnije, na zadarskom Sveučilištu, vodi bendove studenata engleskog i francuskog jezika. Svojom pjesmom Hrvatska može bolje sudjelovao je na prosvjednim skupovima za reformu školstva. Objavio je dva kantautorska albuma: Lude krave (2001.) i Cvijeće (2019.).

Šprljana, koji za sebe voli naglasiti da je samozvani kantautor i glazbenik bez formalnog glazbenog obrazovanja, glazbeni je ukus pri izboru engleskog repertoara usmjerio prema Bobu Dylanu, Neilu Youngu, Simonu & Garfunkelu i sličnim autorima, a francuska šansona mu je stalni pratilac u razvoju glazbenog senzibiliteta i kantautorskog izričaja, s posebnim naglaskom na prosvjednu šansonu koja je važan podžanr u francuskoj, talijanskoj, pa i angloameričkoj glazbi čiji autori propituju kontroverzne teme – od političkih do svih ostalih koji se tiču običnog čovjeka.

Uz njega na klavijaturama nastupa priznati i svestrani zadarski glazbenik Nebojša Lakić. Na udaraljkama će im se pridružiti Šime Šprljan, mladi glazbenik iza kojeg je rad u studentskom bendu Anglistike, te drugih studentskih bendova Les Sisyphes i La Banda, kao i Earthen Rust, dua koji je nastupio u projektu Kneževa Unplugged. Šime je sada član zbora Fige.

Ulaznice su u prodaji na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, a na info pultu Providurove palače ih je moguće kupiti tri dana prije svakog koncerta, od 11 do 13 i od 18 do 20 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...