Hoće li nova reforma zdravstva uistinu smanjiti liste čekanja? Žuvela: “Dok god imamo prebacivanje između javnog i privatnog sektora i loptanje s pacijentima, neće!”

U sklopu reforme zdravstva stiže obećanje kako će se napokon riješiti rak rana našeg bolničkog sustava, a to su beskrajno duge liste čekanja.

Tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata izjavljuje kako je cilj reforme uvesti što više mladih liječnika u sustav kako bi se vrijeme koje posvećuju pacijentu povećalo.

Naime, za duge liste čekanja krive upravo nedostatak vremena zbog kojeg doktor ne može pružiti kvalitetnu skrb pacijentu, pa ga šalje na dodatne preglede za kojima u datom trenutku možda i nema potrebe.

Županijski vijećnik Ivo Žuvela koji na idućim parlamentarnim izborima predstavlja svoju reformu zdravstva odgovara vjeruje li da će specijalističke pretrage napokon postati dostupnije građanima?

Mislim da od toga nema ništa. Prvo iz razloga što je odnos prema mladim liječnicima u sustavu loš. Zato i ide sada ovaj prosvjed liječnika po pitanju koeficijenata. To se trebalo izregulirati puno ranije, bez obzira na liste čekanja. Ovo je sada krpanje jednog problema drugom zakrpom, a da ovo zapravo i nije prava reforma. Da su svi liječnici na tržištu, kako predlažem u svojoj reformi, onda bi se smanjile liste čekanja, ali dok god imamo prebacivanje između javnog i privatnog sektora i loptanje s pacijentima, nema smanjenja listi čekanja, jasan je Žuvela.

Liste čekanja u travnju su dosegnule novi rekord. Ne čekanju je 1.700.000 pregleda, što je za pola milijuna više nego lani.

Do godinu dana čeka se za magnetsku rezonanciju, CT, a prosječno šest mjeseci za ultrazvuk srca.

Najduže se čeka na prvi pregled kod reumatologa, potom kod radiologa i imunologa.

Je li pitanje lista čekanja bolje riješeno u drugim zemljama?

Uvijek postoje liste čekanja, samo možemo razgovarati o tome jesu li one veće ili manje. Druge zemlje imaju drugačije zdravstvene sustave, mi smo naslijedili ono iz socijalističkog sustava koji je imao svoje dobre strane, ali više ne funkcionira u ovim novim uvjetima u kojima se nalazimo. Jedino dobro iz ove reforme zdravstva je što se potenciraju sistematski pregledi. To treba postati uzus. Kako jednom godišnje odnesemo auto na tehnički pregled, trebamo otići i kod liječnika, poručuje Žuvela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...