Kako su zadarske ulice ostale blistavo čiste za vrijeme i nakon utrke Wings for Life

U svijetu sporta i humanitarnih akcija postoje trenuci koji nas inspiriraju, spajaju i motiviraju da budemo bolji. Upravo takav događaj je početkom svibnja održan u našem gradu. Govorimo dakako o utrci Wings for Life koja već deset godina oduševljava sve zadarske zaljubljenike u trčanje, ali i ostale građane željne pozitive i toplih ljudskih priča.

Neposredno prije, tijekom i nakon utrke u njezinoj se pozadini odvija još jedna motivirajuća akcija o kojoj se malo zna, ali je svakako vrlo vrijedna te može poslužiti kao dodatna inspiracija svakome od nas.

Za vrijeme svih deset godina postojanja ovog događaja u našem gradu, zaposlenici zadarske tvrtke Čistoća brinu o terenu prije, tijekom i poslije utrke, a zadnje dvije godine i sami sudjeluju u utrci, podržavajući na taj način utrku iz više perspektiva.

I dok se trkači i gledatelji s punim srcima pripremaju za samu utrku, rijetko kome na pamet padaju radnici koje će se brinuti da sve protekne glatko i da ulice grada ostanu čiste. Možda ne razmišljamo o njima, ali da ih nema svakako bismo primijetili.

PRIPREMA, POZOR…

Pripreme za čišćenje terena kojim se odvija utrka započinju nekoliko dana prije samog događaja. Trava se kosi, ceste se temeljito čiste, a duž cijele utrke postavljaju se plastične posude od 240 litara. Ove pripreme su nevidljivi koraci koji omogućuje neometano odvijanje utrke. U nedjelju, na dan utrke, sve ekipe su spremne već u 10:00 sati na nekoliko lokacija kako bi se posljednji put provjerio put utrke prije samog početka.

…START!

Kada presretačko vozilo krene, skupina iz Čistoće počinje svoju veliku akciju čišćenja. Njihov rad je neprimjetan, ali izuzetno važan. Prateći tempo utrke i pazeći na sudionike koji ostaju iza presretačkog vozila, brinu se da ulice ostanu čiste i sigurne za sve sudionike. Njihova brzina i učinkovitost omogućuje policiji da otvori ceste što je prije moguće, dopuštajući normalan protok prometa.

IZA UTRKE NIJE OSTALO NIŠTA…ILI IPAK?

Na terenu su bile čistilice, autosmećarka, mala električna vozila, kamion s rampom i grajfer, a radnici s puhalicama pratili su radnike tijekom cijele akcije. Iz tehničkog sektora sudjelovalo je 22 radnika u čišćenju tijekom i nakon utrke. Ovaj angažman pruža neprocjenjiv doprinos čistoći zadarskih ulica, stvarajući pozitivan i blistav dojam na sve koji sudjeluju u utrci.

Na ovaj način, utrka Wings for Life u Zadru ne samo da okuplja trkače iz cijelog svijeta, već i inspirira zajednicu i potiče brigu za okoliš. Uz neumornu podršku zadarske tvrtke Čistoća, čiste ulice postaju simbol snažne zajedničke namjere da se stvori okruženje u kojem svi možemo živjeti ponosno. Njihov nevidljiv, ali neprocjenjiv doprinos je primjer kako „pozadinske akcije“ mogu imati veliki utjecaj na našu okolinu i društvo. A nakon same utrke ne ostaju nikakvi tragovi osim osjećaja ponosa, uspjeha i motivacije da zajedničkim naporima i dalje unaprjeđujemo kvalitetu života u našoj zajednici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...