Milanović prvo desetljeće članstva u Europskoj uniji ne smatra “ni uspjehom ni neuspjehom”

Predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da prvo desetljeće članstva Hrvatske u Europskoj uniji ne smatra „ni uspjehom ni neuspjehom” i da će se osobno boriti protiv toga da Unija postane federacija.

„Budžet EU je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa osim raditi inovacijski centri, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što tjedno gledam izvan Zagreba i to je dobro jer umjesto toga je ništa”, smatra Milanović.

Hrvatska je članica Unije od 1. srpnja 2013., a zemlje u susjedstvu još su u čekaonici.

„Čekali smo dugo da postanemo članica EU, ali ne tako dugo kao države zapadnog Balkana”, rekao je predsjednik i opisao to „nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti” prema tim zemljama.

Predsjednik je dodao da EU „pati, što je teško izlječivo, od kroničnog manjka demokracije i odgovornosti” i ponovno je prozvao šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

„Borrell je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsjednica Europske komisije) Ursula von der Leyen”, dodao je Milanović.

Borrell je odbio zahtjev Hrvatske da sudjeluje u misiji Althea u Bosni i Hercegovini. vojnoj misiji EU-a, a Milanović je ponovio da je njegov dopis „pun laži”.

Milanović se osvrnuo i na posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Pekingu koji je uzburkao zapadne saveznike, ali Milanović smatra da je Macron imao pravo kad je govorio o većoj autonomiji EU-a.

Rekao je da u ovom trenutku „Macrona smatra najkalibriranijim, najrazumnijim i najpotentnijim europskim liderom”.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...