Koliko će kome rasti plaće? Vlada predstavila poreznu reformu

Vlada danas predstavlja poreznu reformu o kojoj se zadnjih tjedana intenzivno pričalo u javnom prostoru.

Koliko će kome rasti plaće?

Na sjednici je prikazana tablica koja pokazuje koliko bi kome rasle plaće s obzirom na promjene. Ministar financija Marko Primorac je kazao kako desni dio tablice pokazuje povećanje u eurima ali i u postotku.

“Bitno je da se osobni odbitak povećava i rasterećuje te tako povećava i plaću građana. On bi, s obzirom na inflaciju, trebao biti na razini od recimo 531 na 580 eura. No, to bi stvorilo dodatan pritisak lokalnoj samoupravi i zato ga nismo povećali na taj iznos”, kazao je.

Ministar je nastavio govoriti o promjenama za lokalnu samoupravu. Ubacio se premijer koji je kazao da trenutno općine ako žele donose odluku o prirezu te dodao da ga nemaju sve općine.

“To je već na njima, d a biraju treba li im”, kazao je i dodao da može biti od 0 do 10 posto, 0 do 12, 0 do 15 te Zagreb 0 do 18 posto. “On se računa prema porezu na dohodak, 20 ili 30 posto”, kazao je, prenosi Telegram.

“Po ovom prijedlogu mi kažemo jedinice lokalne samouprave, naprimjer općina s 10 posto prireza može imati maksimalnu stopu novog poreza na dohodak os 22 posto. Jednostavnije je administriranje, jedan porez a ne dva. Ako oni kao odgovorni čelnici procijene da recimo možda imaju toliko prihoda s obzirom na poboljšanju situaciju, volumen prihoda, projekte od države… Pa da imaju toliko sredstava i da to ne mora biti kao do sada, onda oni mogu odlučiti da oni što je bilo 22 ili 21 posto, bude primjerice 20 i tako omogućiti da ljudima naraste plaća”, kazao je i zaključio da je to prvi način.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...