Kvadratić na koji svi klikćemo ima tajnu namjenu koja vam se neće svidjeti

Već godinama, svi klikćemo na čuveni kvadratić koji se nalazi na mnogim stranicama uz natpis I’m not a robot (Nisam robot) i ne razmišljamo puno o tome koja je zapravo njegova funkcija.

Možda ste, recimo, pretpostavili da robot ne bi mogao “vidjeti” taj kvadratić i samim tim ne bi uopće mogao da klikne na njega, te da je to cijela filozofija iza ove provjere, ali to ipak nije slučaj.

To se stručno zove CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), gdje je Turingov test sredstvo za raspoznavanje umjetne inteligencije od ljudi.

Međutim, prava funkcija je drugačija i njega poanta nije samo kliktanje na ovaj kvadratić, već ono što je korisnik radio pre toga i što potiče tu web stranicu da analizira povijest posjeta kako bi odredila da li je u pitanju stvarna osoba.

Kako je otkriveno još ranije u kvizu QI, vaše ponašanje na internetu pokazuje da ste čovjek, a ne stroj, pa primjerice, ako ste prije toga gledali video uratke s mačkama, tweetali nešto i potom provjerili mail, to je dovoljno.

Kaže se i da nakon klikanja na kvadratić kreće i analiza načina na koji ste pomicali miš prije toga, a ako web stranica to ne može utvrditi pouzdano, onda dolazi test s klikanjem na elemente koji treba da se nađu na nekoj fotografiji (pješački prijelaz, autobus, motor…).

Nisu baš svi presretni što su ovo saznali, jer ipak treba biti oprezan na internetu, naročito kada se uzme u obzir da uvijek postoje tajni načini praćenja naših aktivnosti, prenosi Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...