Marijan Bitanga o mogućem štrajku sudaca: “Tražimo ono što omogućava neovisnost sudstva”

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je sa sucem Marijanom Bitangom o tome hoće li suci već ovaj tjedan u bijeli štrajk.

“Sutra će biti sastanak upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca. Odlučit ćemo o eventualnim daljnjim koracima. Postupak izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika je u tijeku”, rekao je Bitanga.

Kaže kako stoji pri zahtjevu Udruge u kojem traže povećanje plaće u iznosu od 1000 eura neto. Osnovna plaća suca prvostupanjskog suda, po njima, mora biti 3000 eura.

“Riječ je o zahtjevima prvostupanjskih sudaca koji su najopterećeniji brojem predmeta. Hrvati godišnje pokrenu nekih milijun i tristo tisuća novih sudskih postupaka. Oni najviše u tim situacijama pate”, istaknuo je Bitanga.

“Mi tražimo ono što omogućava neovisnost sudstva. Ukazali smo na materijalni položaj službenika. Ako vam zakonodavna vlast šdiktira visinu plaće – onda na određeni način diktira i tko će činiti taj sudački korpus na kraju. Ljudi će otići za većim plaćama”, rekao je Bitanga.

Nije htio komentirati slučaj suca Antona Hlače. “Većina sudaca svoj posao doživljava kao poziv i to je poanta. Kad obavljaju taj poziv onda inzistiraju na neovisnosti koja ima materijalni apsekt i bitno je da imaju dostojne plaće”, istaknuo je sudac.

Podsjetio je da su samo u dva navrata od hrvatske samostalnosti plaće sudaca bile “pomaknute na bolje”. Što će za građane značiti bijeli štrajk?

“Ne znamo još hoće li ga biti. Vjerojatno, to je moja prognoza, održati rasprave o onim stvarima koje su esencijalne za život stranaka”, kazao je Bitanga. Istaknuo je kako je optimist te da je sljedeći sastanak radne skupine Ministarstva pravosuđa zakazan za 10. svibnja.

Iako je sudac Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao da baš i nije primjereno sudačkom pozivu da ide u štrajk, Bitanga je na to kazao da je Opća sjednica vrhovnog suda dala podršku zahtjevima prvostupanjskim sucima. “Štrajk sudaca nije bio u novijoj povijesti, međutim Ustavom nije zabranjen, reguliran je zakonom. Vidjet ćemo što će se događati”, zaključio je Bitanga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...