Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova okuplja preko 300 sudionika; 13 zborova borit će se za Veliku nagradu Grada Zadra

 

Nakon pandemijske verzije, održane prije dvije godine, Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova u Zadru vraća se u punom sjaju. Čak 13 zborova iz Hrvatske i inozemstva natjecat će se za Veliku nagradu Grada Zadra koja iznosi 3.000 eura.

Na početku svakako valja naglasiti da je Upravno vijeće odlučio da ove godine natjecanje bude u spomen na maestra Antuna Doličkog koji je preminuo u prosincu prošle godine, a koji je ostavio veliki trag od samog osnutka, pa onda kao dugogodišnji umjetnički ravnatelj i predsjednik Međunarodnog prosudbenog povjerenstva.

Otvorenje natjecanja je u četvrtak, 25. svibnja u 20 sati u crkvi sv. Krševana, a sama natjecanja odvijaju se u petak i subotu, 26. i 27. svibnja i sve to u crkvi sv. Krševana, uz slobodan ulaz za sve zainteresirane ljubitelje zborskog pjevanja.

– Pred nama je 13. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar, ugledna manifestacija proizašla iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u Zadru čiji su nositelji ponajprije Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić”, osnovano davne 1908., a također i Festival pjevačkih zborova Hrvatske koji se u Zadru održavao od 1973. do Domovinskog rata. Na tim je temeljima Grad 1997. osnovao Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i ono se od tada bijenalno, svake dvije godine, održava u Zadru kao jedan od nositelja i poticatelja amaterskog zborskog pjevanja na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini. Od samog početka natjecanje je zamišljeno na vrlo visokom nivou čemu najviše doprinosi neovisni međunarodni stručni žiri koje se svake godine pažljivo selektira, pa tako i ove godine, kazala je to danas na konferenciji za medije uoči natjecanja, Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar koji ujedno i organizira ovu zborsku manifestaciju.

Predsjednica Upravnog vijeća Nela Šarić navela je raspored natjecanje i pratećih zbivanja među kojima svatko može pronaći nešto za sebe.

– U petak, 26. svibnja se zbiva samo natjecanje od 18 sati u crkvi sv. Krševana. Istodobno se događaju promenadni nastupi zborova na Morskim orguljama i na Pozdravu Suncu. To će se zbivati od 19.20 do nekih 21 sat. Zatim, u subotu, 27. svibnja natjecanje se zbiva od 11.30 ujutro do otprilike 14 sati u crkvi sv. Krševana. Istodobno se zbivaju promenadni nastupi na Narodnom trgu i na Forumu od 11.50 do 14.30 sati te je tog dana i završna priredba gdje će se dodijeliti i Velika nagrada Grada Zadra u crkvi sv. Krševana u 20 sati, najavila je Šarić.

Na samom otvorenju nastupit će Vokalni ansambl Brevis iz Osijeka pod ravnanjem dirigentice Antoanete Radočaj-Jerković.

– Dakle, radi se o jednom vrhunskom ženskom pjevačkom zboru koji je već godinama sigurno jedan od najuglednijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj čemu svjedoče brojna natjecanja i priznanja i često ih vidimo u medijima i vrlo smo sretni da ćemo imati priliku na otvorenju čuti jedan vrhunski hrvatski zbor. Njihov program kojeg nam pripremaju je također vrlo raznolik, tu ima od renesanse do suvremenih skladbi. Mogu reći i da je njihova dirigentica ipak više pažnje dala hrvatskim autorima tako da ćemo čuti dosta djela hrvatskih autora Papandopula, Njirića, Grgoševića, Matza, Bukvića, Juračića itd., najavio je umjetnički ravnatelj natjecanja, Tomislav Košta.

Prosudbeno povjerenstvo ove godine čine vrlo ugledni stručnjaci iz područja zborske glazbe – Jasenka Ostojić, predsjednica, Antoaneta Radočaj-Jerković, kao dvije članice iz Hrvatske, a od međunarodnih članova tu je Lorenzo Donati iz Italije, Csaba Kutnyánszky iz Mađarske i Gancho Ganchev iz Bugarske.

Tijekom nekoliko dana Zadar će biti centar zborske pjesme jer okuplja više od 300 sudionika, najavio je Košta:

– Ove godine imamo 13 zborova koja će se natjecati u tri kategorije, tu su mješoviti zborovi, druga kategorija je muški ili ženski zborovi i treća kategorija su vokalni ansambli. Zborovi koji se natječu dolaze, naravno, iz Hrvatske, što nam je uvijek jako drago. Iz ostalih zemalja tu su zborovi iz Republike Češke, iz Demokratske republike Kongo, iz Bosne i Hercegovine, s Kosova, Slovenije, Angole. Vjerujem da će našem žiriju biti težak posao, a svima nama koji ćemo slušati zborove zapravo uživanje u glazbi i najboljim zborskim izvedbama što vjerujem da Zadar ovaj tjedan stavlja u centar zborskih događanja ne samo u Hrvatskoj nego i šire. 

Naglasio je i kako u ovogodišnjem natjecanju sudjeluju i dva zadarska zbora, a  to su Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” i Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Blagoja Berse kojeg vodi Nada Smoljan.

Ivković je spomenula kako je jedna velika stvari proizašla iz pandemijskog izdanja natjecanja prije dvije godine, a to je zbirka “Antologija hrvatske zborske glazbe” urednice Jasenke Ostojić koja je postala relevantna i tražena literatura jer su na jednom mjestu okupljene ponajbolje skladbe od Julija Skjavetića pa do današnjih dana, a u zbirci je i skladba nedavno preminulog Doličkog.

– Upravo je on tih prvih godina natjecanja postavio visoke kriterije koje smo mi na neki način i obvezni slijediti jer, podsjetimo, u Zadru imamo niz velikih glazbenika koji su svojim djelovanjem još od 70. godina prošlog stoljeća i ranije napravili jednu snažnu kulturnu scenu koju mi ovih godina nastavljamo i to nam je obaveza i radost, zaključila je Ivković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...