Milanović o Danu državnosti: “To je praznik koji je HDZ izglasao sam sebi”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirao je Dan državnosti, te je istaknuo kako je to praznik koji je je HDZ izglasao sebi. Zapitao se kako današnji dan može biti Dan državnosti kad je, naveo je kako je hrvatska država starija od toga.

– Ovo nije nikakav hrvatski ujedinjujući praznik, ovo je praznik koji je bio spomendan Sabora 20 godina. Prvih deset godina je podvaljen taj Dan državnosti, promijenjen je 2001. Usvojen je novi Dan državnosti, 25.6., koji nije savršen, ali to je datum hrvatskog referenduma o izlasku iz Jugoslavije i to je datum oko kojeg su skoro svi građani naše države okupljeni, rekao je.

– Ni Sanader koji je imao veliki ego, to nije napravio. Nije to napravila ni Jadranka Kosor. Ni Karamarku koji je imao čudnu političku putanju. Nikad nije govorio o tome. Došao je dečko iz Bruxellesa i ući na hrvatsku povijest. Kako Plenković govori, pa nismo budale, kazao je Milanović.

Na pitanje o hrvatskim vojnicima na Kosovo i hoće li to utjecati na odnose sa Srbijom, Milanović je kazao: ‘Ne znam. Srbija mora prihvatiti da je Kosovo neovisno. To ne prihvaćaju ni neke europske zemlje. Neke države se nisu priznale jer se boje presedana. To je sad gotovo stanje i svaki pokušaj da se to obezvrijedi…Gotovo je s time.’

Istaknuo je kako to neće utjecati na odnos Srbije i Hrvatske.

Milanović je na samom kraju konferencije za medije kazao kako neće biti danas u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje će biti proslava Dana državnosti, prenosi Večernji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...