Ministar Šime Erlić tvrdi da se Hrvatskoj otvaraju nikad veće mogućnosti i prilike

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je u petak kako Hrvatska danas ima rekordnu zaposlenost i kako joj se, uzimajući u obzir financijsku stabilnost i dostupnost europskih fondova, otvaraju nikad veće mogućnosti i prilike.

S novih 25 milijardi europskih sredstva, vjerujemo kako će se pokrenuti snažni, novi investicijski ciklus koji će nas u desetljeću pred nama izjednačiti sa standardom EU, rekao je Erlić u Hrvatskom saboru kojeg je izvijestio kako se u 2021. provodila Nacionalna razvojna strategija do 2030., prenose agencije.

Ciljevi Strategije se, objasnio je prate kroz 26 pokazatelja, a njih 19 već pokazuje napredak, npr. BDP, ulaganja u istraživanje i razvoj, stopa zaposlenosti.

Hrvatska danas ima rekordnu zaposlenost, prema podacima DZS za prošlu godinu zaposleno je bilo 1, 59 milijuna ljudi. Smanjuje se i broj privremeno zaposlenih u ukupnoj zaposlenosti, rekao je.

Erlić je naglasio da se hrvatsko gospodarstvo u 2021. uspješno prilagodilo suživotu sa pandemijom, BDP je rastao za 13, 1 posto, bio je drugi u Europi.

Hrvatski BDP već je dosegnuo 73 posto prosjeka EU, s tim da je naš cilj do 2030. biti na 75 posto prosjeka, ako nastavimo  dinamiku rasta BDP-a, kojim rastemo brže od prosjeka EU, taj ćemo cilj postići i ranije od 2030., kazao je ministar.

Pohvalio se i podatkom da je udio osoba u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti u 2021. smanjen na 20, 9 posto, a podaci za prošlu godinu pokazuju da je stopa pala na 19, 9 posto.

Po ovom smo pokazatelju bolji od prosjeka EU, tamo je prosjek 21, 7 posto, rekao je ministar.  Podcrtao je kako broj osoba u riziku od siromaštva nije porastao ni u 2020., koja je zbog pandemije imala rekordan pad BDP-a.

To ukazuje na kvalitetnu provedbu socijalnih mjera, objasnio je.

Naglasio je i kako je Hrvatska sigurna zemlja, kako dobro napreduje u prelasku na čisto, kružno, gospodarstvo, da iz obnovljivih izvora zadovoljava 31 posto energetskih potreba, što je znatno iznad prosjeka EU, da je nastavljen trend rasta produktivnosti u poljoprivredi.

U prvoj godini provedbe Strategije, ostvaren je pozitivan pomak u provedbi svih strateških ciljeva, naglasio je ministar, navodeći da po većini pokazatelja Hrvatska dostiže prosjek EU, a po nekim ključnim je i bolja od tog prosjeka.

Otklonio je oporbene tvrdnje da se u izvješću prikazuju manipulativni statistički podaci, ističući da se ono temelji na objektivnim i provjerljivim izvorima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...