Mops, shih tzu, shar pei, pekinezer…; Prijatelji životinja traže zabranu nekoliko pasmina: “Uzgajivači su se usredotočili na njihov izgled i veličinu”

Udruga Prijatelji životinja smatra da nije etično uzgajati životinje koje pate zbog svojih tjelesnih karakteristika zbog čega će se, kao članovi Povjerenstva za izradu novog Zakona o zaštiti životinja, založiti da se u Hrvatskoj zabrani uzgoj takvih životinja, objavljeno je iz ove udruge.

“Naime, određene pasmine mačaka kao što su npr. perzijske i himalajske, munchkin, škotski fold te pasa kao što su mops, shih tzu, shar pei, francuski i engleski buldog, kavalir princa Charlesa, bostonski terijer, bokser i pekinezer sustavno su uzgajane iz pogrešnih razloga. Uzgajivači su se usredotočili na njihov izgled, veličinu i temperament, ali ne i na njihovo zdravlje. Zbog svojih anatomskih karakteristika, odnosno specifičnog oblika njuške, glave i vrata, brahicefalični psi često imaju kronične zdravstvene probleme s disanjem, srcem, zglobovima i kožom, kronične glavobolje, gastrointestinalne probleme te razne očne i druge bolesti”, stoji u priopćenju Prijatelja životinja.

U Udruzi pozdravljaju odluku kojom je 2021. godine u Norveškoj zabranjen uzgoj engleskog buldoga i kavalira princa Charlesa, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...