Nastavlja se nestabilno vrijeme: Grmljavina, pljuskovi, a ponegdje i jak vjetar

Srednja i zapadna Europa nalazi se pod utjecajem visokog tlaka Anticiklone sa središtem nad Velikom Britanijom. Nad istokom Skandinavije je ciklona koja zaustavlja zapadnu mlaznu struju i usmjerava je prema jugu te donosi suhi hladan zrak sa sjevera nad europsko kopno, donosi N1. 

Južna Europa i Sredozemlje je pod utjecajem polja sniženog tlaka koje stacionira nad sjevernom Afrikom. Nad našim krajevima je u prizemlju ujednačeno –  bezgradijentno polje sniženog tlaka, a visinsko strujanje je sjeveroistočnog i istočnog smjera te donosi nestabilan vlažan zrak s Egejskog i Crnog mora nad naše krajeve.

Zagrijevanje prizemnog sloja atmosfere tijekom dana uzrokuje jak razvoj grmljavinske naoblake s obilnim pljuskovima, a mjestimice i udarima vjetra.

Nakon toplog jutra u unutrašnjosti s temperaturama zraka od 10 do 15, a na Jadranu od 15 do 22 °C dan će biti promjenljivo oblačan sa sunčanim razdobljima.  Poslijepodne i navečer prognoziramo jak razvoj konvektivne naoblake uz pljuskove s grmljavinom, Nestabilnosti će biti izraženije u istočnim krajevima unutrašnjosti i na srednjem i južnom Jadranu. Na sjevernom Jadranu slaba u podvelevitskom primorju umjerena bura, a u unutrašnjosti sjeveroistok i istok na udare pojačan.

Najviša dnevne temperature u kopnenim krajevima od 20 do 25 na kopnu, a na Jadranu od 24 do 27 °C.

Sutra, u srijedu, nastavak nestabilnog vremena, Na Jadranu pretežno sunčano i uglavnom suho, a u unutrašnjosti promjenljivo oblačno mjestimice s kišom ili pljuskovima  s grmljavinom. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu umjerena prijepodne podno Velebita i jaka bura, a poslijepodne maestral.

Najniže noćne temperture zraka od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21.

Poslijepodnevne temperature zraka od 20 o 25, na Jadranu između 24 i 27 °C.

U nastavku tjedna promjene vremena i dalje će dolaziti s istoka u istočnom i sjeveroistočnom visinskom strujanaju pa prognoziramo nastavak nestabilnog vremena s poslijepodnevnim pljuskovima – red kiše, red sunca s tim da će više kiše biti u istočnim krajevima unutrašnjostii na južnom Jadranu. Temperature zraka bez većih oscilacija, ali ipak manji pad krajem tjedna.

Temperatura mora je od 18 do 21, UV indeks je visok.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...