Rubeša podnio ostavku u Komisiji za dodjelu gradskih stanova: “Odluke koje donosi komisija su većinom plod suradnje vijećnika HDZ-a i SDP-a”

Ante Rubeša podnio je ostavku na mjesto predsjednika i člana Komisije za dodjelu gradskih stanova, o čemu je javnost obavijestio priopćenjem kojeg donosimo u cijelosti:

“Ostavku sam podnio zbog činjenice da klub Akcije mladih više ne čini vladajuću većinu u Gradskom vijeću. Nova većina, koja je izglasala novi proračun neka između sebe odabere novog predsjednika, koji će biti produkt njihovih, kupoprodajnih politika.

Uostalom sve što sam tražio od prvog dana, a to je revizija korisnika gradskih stanova, donošenje novog pravilnika te na osnovu njega formiranje nove liste prioritetnih kandidata za ostvarivanje prava na stan u vlasništvu Grada, nije ispunjeno. Bolje reći nije ni doživljeno od strane onih kojima je to u opisu posla. Prvenstveno tu mislim na poglavare resornih pročelništva Marija Pešuta i Tomislava Koronu, koji samo održavaju hladni pogon bez bilo kakvog interesa za poboljšanje i osiguravanje novih programa. Štoviše prijedlozi koje nam serviraju ova dva pročelništva većinom su protuzakoniti jer od komisije traže da dodjeljuje gradske stanove kandidatima, koji nisu na aktualnoj listi prioriteta, bez da su kontaktirali osobe s liste, koji po njihovom pravilniku imaju prioritet.

Na jučerašnjoj sjednici su otišli korak dalje, naime tražili su od komisije da donese odluku o oduzimanju prava i prekidu ugovora s korisnicima, koji su svoje pravo ostvarili zakonskim putem. Kad sam tražio tumačenje, odnosno mogućnost da komisija može postavljati uvijete kod sklapanja ugovora, objasnili su nam kako to nije u našoj nadležnosti. Što bi značilo da su oni ti koji postavljaju uvijete, određuju kandidate, a odgovornost za sve su svalili na komisiju, konkretno na predsjednika. Tako sam u ove dvije godine imao niz slučajeva da su me kontaktirali kandidati, kojima je moj broj osobno dao pročelnik Pešut, pritom svaljujući odgovornost cijelog svog pročelništva na mene.

Odluke koje donosi komisija su većinom plod suradnje vijećnika hdz i sdp pošto nezavisni uopće ne sudjeluju u radu komisije, vjerojatno kako se ne bi zamjerili nikome. Mi smo većinom preglasani jer tražimo dodatna pojašnjenja i slijepo se držimo pravilnika i liste prioriteta. Svi članovi komisije su volonteri i ne primaju naknadu.

Amandmanima smo predlagali veći proračun upravo za pročelništva socijalne skrbi i gradske imovine ciljano, kako bi pomogli ovoj socijalno najosjetljivijoj kategoriji građanstva. Amandman za sufinanciranje cijene najma, koji je prijeko potreban upravo radi divljanja cijena privatnog smještaja, amandman za pomoć kod podmirivanja troškova struje i vode, amandman za obnovu gradskih derutnih stanova, amandman za podizanje fonda jednokratne pomoći. Sve ove hvalevrijedne inicijative redom su odbili sdp i tobože nezavisni kako bi sačuvali hdz-ov proračun za kojeg su na kraju zdušno i glasali. Isto kao i u KK Zadru, naši prijedlozi i programi su blokirani od onih koji se u javnosti predstavljaju kao ‘vaši’…”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...