Nova rekordna kazna za Metu prema GDPR-u – 1,2 milijarde eura

Do sada su se kazne izrečene tehnološkim divovima na području Europske unije najčešće mjerile milijunima, pa i desetinama i stotinama milijuna eura. Međutim, ovotjedna kazna irskog regulatora Data Protection Commission (DPC), najveća je do sada izrečena u jednom slučaju, a platit će je – Meta. DPC je, naime, Facebookovu krovnu kompaniju kaznio novčanom kaznom od čak 1,2 milijarde eura zbog kršenja pravila o privatnosti podataka.

Najveća kazna dosad

Najveći krimen im je ovoga puta što su putem Facebooka (ne i WhatsAppa ili Instagrama) podatke o građanima Europske unije nezakonito pohranjivali na poslužiteljima smještenima u SAD-u. Time ih, kaže DPC, nisu adekvatno zaštitili od raznih američkih obavještajnih agencija. Najznačajnija je ovo kazna izrečena do sada jednoj tehnološkoj kompaniji, vezana uz nepoštivanje europske Opće uredba o zaštiti podataka (GDPR), otkako je, prije pet godina, ona stupila na snagu.

Do sada je najveća kazna prema istim pravilima bila izrečena Amazonu 2021. godine, a iznosila je 746 milijuna eura, piše Bug.

Prijete gašenjem Facebooka

Upravo oko ovog postupka vodile su se velike polemike, a ranije ove godine Meta je čak “prijetila” i gašenjem svih svojih usluga u EU, bude li im onemogućen transfer podataka u SAD. “Ako ne budemo mogli prenositi podatke između Europe i SAD-a, izgledno je da nećemo biti u mogućnosti nuditi naše najznačajnije proizvode i usluge, uključujući Facebook i Instagram, u Europi, što će nepovoljno i materijalno utjecati na naše poslovanje, financijsko stanje i poslovne rezultate”, pisali su tada.

Sada iz kompanije najavljuju kako će se žaliti na ovu kaznu te kako neće biti prekida u radu Facebooka na području Europske unije, barem za sada. Osim novčane kazne, DPC od Mete zahtijeva i da posebno zaštiti privatne podatke europskih korisnika, za što im je određeno razdoblje od pet mjeseci. No, izvjesno je kako će pravna bitka nakon žalbe trajati i značajno duže od toga, piše Bug.

Iz Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB) su naglasili kako je riječ o vrlo ozbiljnom kršenju pravila, budući da se radi o sustavnom, ponavljajućem i trajnom transferu podataka, koji se tiče ogromnih količina privatnih podataka više milijuna europskih korisnika. “Ova kazna bez presedana snažan je signal svim organizacijama da ozbiljna kršenja pravila imaju dalekosežne posljedice”, izjavila je Andrea Jelinek, predsjednica EDPB-a.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...