U Hrvatskoj vlada neviđena nestašica lijekova, nekih neće biti sve do rujna!

Na hrvatskome tržištu lijekova već duže vremena nedostaje nekih vrsta antibiotika, posebno penicilina.

Farmaceutska tvrtka Belupo prijavila je nestašicu čak triju lijekova koji sadrže penicilin. To se dosad, u tako kratkom vremenu, nikad nije dogodilo.

Prijavljena je ovoga tjedna nestašica lijeka Silapen K 250 mg/5 ml, praška za oralnu otopinu s djelatnom tvar fenoksimetilpenicilinkalij. Razlozi su povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti na tržištu sve do 4. rujna.

U četvrtak je objavljeno da je na domaćem tržištu došlo do nestašice Belupova lijeka Klavobel BID 875 mg/125 mg, filmom obložene tablete, s djelatnom tvari amoksicilin-trihidrat kalijev klavulanat. Lijeka neće biti do 26. lipnja.

Belupo je izvijestio kako je došlo do nestašice poznatog lijeka Amoksicilin 1000 mg, tablete za oralnu suspenziju, amoksicilin-trihidrat. Nestašica je zbog problema u proizvodnji, a lijeka neće biti do 1. srpnja ove godine.

Belupo je ovaj tjedan prijavio i nestašicu antimikotika, lijekova protiv gljivičnih infekcija. Lijeka Itrac 100 mg neće biti do ponedjeljka – zbog problema u proizvodnji, piše Danica.hr.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...