Novi Magisov film “Sentir y gustar – Kušaj i guštaj” u Zadru

“Sentir y gustar”, u slobodnijem prijevodu “Kušaj i guštaj”, geslo je koje je isusovac, sveti Ignacije Loyolski, koristio opisujući način kako ući u dublji odnos s Bogom u stvarnosti u kojoj živimo.

Novi dokumentarni film u produkciji Udruge Magis, koji nosi ime tog gesla, opisuje kako je 350 mladih iz cijelog svijeta proteklog ljeta grlilo Boga u stvarnosti diljem Lijepe naše sudjelujući na međunarodnom isusovačkom programu za mlade MAGIS Europe 2022.

Premijera filma u Zadru održat će se 16. svibnja u Samostanu sv. Frane (Trg sv. Frane 1) u 20:00 sati. Redatelj filma je Matej Sunara, a autori scenarija uz njega su i Ante Arambašić, Jakov Petrak i p. Tomislav Špiranec. Projekcija filma je besplatna!

Preko 50 svjedočanstava na više od 15 svjetskih jezika, u 80 minuta filma, priča ovu jedinstvenu priču koja se odvila u srcu turističke sezone na čak 29 lokacija u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini, na kojima su se odvijali eksperimenti. Riječ ‘magis’ prevodimo kao ‘više, bolje, cjelovitije’, a upravo je to bio cilj svakog eksperimenta – pomoći mladima da odaberu samo ono što ih cjelovitije vodi svrsi za koju su stvoreni.

Šest eksperimenata održalo se na području Zadarske županije. Tako ih je dio pomogao zaposlenicima na Vranskom jezeru u postavljanju ornitoloških mreža i štapova te bojanju edukativnih staza, a na Telašćici su sudionici održavali čistoću parka i pomagali u dočekivanju i sidrenju turista; nekoliko sudionica je živjelo i radilo s benediktinkama, a dio je Boga tražio jedreći zadarskim arhipelagom. Neki su ostali u gradu otkrivajući Crkvu sv. Marije i nudeći posjetiteljima besplatne turističke ture, a neki su se skroz povukli u prirodu, u maslinik Modrave koji se nalazi između Pirovca i Draga Pakoštanskih.

Posebnost filma su igrane scene iz života sv. Ignacija koje povezuju njegov životni put otprije 500 godina s eksperimentima i Magisom kakav se održava danas. Njegova iskustva i poziv na preuzimanje odgovornosti za vlastiti život kušali su mladi ljetos na Magisu Europe, a možete i vi kroz ovaj dokumentarni film.

Po uzoru na Magis Europe 2022, ove godine u Hrvatskoj se održava Magis CRO, od 12. do 18. kolovoza.

Najava filma: https://www.youtube.com/watch?v=q3pHc7Fypsg&t=16s

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...