Odjel za lingvistiku sljedeću obljetnicu proslavit će u novim prostorima stare Tehničke škole

Devetim po redu Zadarskim lingvističkim forumom Odjel za lingvistiku Sveučilišta u Zadru obilježio je petnaestu obljetnicu. Jedan od mlađih sveučilišnih odjela osnovan je 2008. godine, a studentima nudi tri studijska programa: dvopredmetni preddiplomski studij  Language and Communication in a Multilingual society te jednopredmetni i dvopredmetni diplomski studij lingvistike.

Na prigodnom programu u Kneževoj palači o povijesti i djelovanju odjela govorili su pročelnica prof. dr. sc. Marijana Kresić Vukosav i zamjenica pročelnice doc. dr. sc. Mia Batinić Angster. Zadarska lingvistika, istaknula je Kresić, ima korijene u djelovanju vrsnih jezikoslovaca 20. stoljeća, Dalibora Brozovića, Žarka Muljačića, Miroslava Kravara i Branimira Glavičića te poznatog dijalektologa, još uvijek aktivnog prof. emeritusa Josipa Lisca.

– Inicijativu o osnivanju podržala je 2008. godine tadašnja uprava na čelu s rektorom Antom Uglešićem. Godine 2011. upisani su prvi studenti na diplomskoj razini, 2014. pokrenut je dvopredmetni studij, a u akademskoj godini 2017./18. predložen je novi preddiplomski studij Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu, podsjetila je Kresić.

Preddiplomski studij Language and Communication in a Multilingual society prvi je studij na Sveučilištu u Zadru koji se izvodi u cijelosti na engleskom jeziku. To je ujedno i prvi studij usmjeren na usvajanje primijenjenih i praktičnih znanja iz područja lingvistike pa se i time izdvaja iz postojeće ponude preddiplomskih filoloških studija u Republici Hrvatskoj.

– Mi smo mali odjel na kojemu nikada nije bilo preko petoro zaposlenika, ali uspijevamo se baviti raznovrsnim lingvističkim područjima, psiholingvistikom, teorijskim aspektima usvajanja stranog jezika, lingvističkom antropologijom, jezičnom varijabilnošću, istraživanjem manjinskih i ugroženih jezika, kao i jezika hrvatskih iseljenika, istaknula je Kresić.

Dosad su se na Odjelu za lingvistiku vodili brojni znanstveno-istraživački projekti, organizirani su međunarodni skupovi kao i devet Zadarskih lingvističkih foruma. Osim toga, redovito se svake godine, u sklopu ciklusa Lingvistička srida, organiziraju gostujuća izlaganja domaćih i stranih znanstvenika.

Čestitku na dosadašnjem radu i želju za uspješnom budućnošću djelatnicima je uputio prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

– Naš Odjel za lingvistiku, kao jedan od mlađih odjela Sveučilišta u Zadru, svakom svojom aktivnošću predstavlja nove ideje i nova viđenja budućeg rada. I zato je Sveučilište ponosno na ovaj Odjel i njegova postignuća. Siguran sam da ćemo već od sljedeće akademske godine, kad se završi obnova tzv. stare Tehničke škole i Odjel se preseli u nove prostore, pokazati novi zamah u radu i djelovanju. Ujedno, to će biti prilika i da se sljedeći, jubilarni deseti Zadarski lingvistički forum, kao i proslava sljedeće obljetnice Odjela, ugosti u novim prostorima, poručio je prorektor Penezić.

U nastavku programa održan je Zadarski lingvistički forum, na kojemu su ugledni predavači iz hrvatskih gradova, Barcelone i Pariza održali predavanja pod krovnom temom “Jezik, priroda i društvo”. Studenti su imali priliku izložiti rezultate istraživanja koja su proveli tijekom studija te si upriličena dva popularno-znanstvena izlaganja znanstvenika iz inozemstva, s temom znakovnih jezika, prirodnih jezika i umjetne inteligencije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...