Plenković: “U Obrovcu se zid gradio na temelju procjene da je maksimalni moguć vodostaj 260 centimetara, sada je stigao do 302”

Premijer Andrej Plenković se na početku današnje sjednice Vlade zahvalio svima koji su uložili velike napore u obrani od poplava.

Suočeni smo, rekao je,  s rekordnim vodostajima, a u brojnim su sredinama na snazi mjere obrane od poplava.

“Najbitnije u ovom trenutku je da u ovim velikim poplavama nije bilo ljudskih žrtava, jer vodostaji su na mnogim rijekama nezabilježeni dosad. Vidimo situaciju u Italiji gdje se izlilo 12 rijeka, poginulo je 13 ljudi i još je 20 tisuća evakuirano. Iz te optike smo ipak u boljoj poziciji, ali treba nastaviti sve mjere da se obranimo od poplava u budućnosti”, rekao je premijer.

Kaže da je u širem kontekstu nužno spomenuti da su ovakve oborine neobične za ovo doba godine, što je znak sve širih klimatskih promjena, koje donose više suša, požara i poplava.

“Toga će u budućnosti biti i više. Moramo se stoga pripremati za ubrzane klimatske promjene i činiti mudre korake koji u prošlosti nisu tako obazrivo poduzimani – od prostornog planiranja i biranja lokacija za građenje kuća, danas su rizici bitno promijenjeni u odnosu na ono što je bilo ranije. Primjer je Obrovac, gdje se zid gradio na temelju procjene da je maksimalni moguć vodostaj 260 centimetara, a sad je stigao do 302”, dodao je Plenković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...