POČELA SEZONA, STIGLI I LOPOVI Policija objavila savjete za građane

Jučer, 08. svibnja u Zadru, na području Poluotoka nepoznati počinitelj  je otuđio torbicu u vlasništvu 74-godišnje državljanke Kanade, do je u poslijepodnevnim satima na ulici Ante Starčevića iz torbice otuđen novčanik 58-godišnje državljanke Belgije.

Ukupna materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog  krađa.

Policija je objavila savjete za građane kako bi se zaštitili od krađa i provala.

Kod kaznenih djela teške krađe provaljivanjem i krađa u osobne automobile u većini slučajeva provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila, odakle otuđuju novčanike i dokumente vlasnika i korisnika automobila, novac, audio uređaje, mobitele, a obično su takvi predmeti ostavljani na vidljivom mjestu.

Stoga vlasnike vozila upozoravamo na samozaštitno ponašanje:
·       zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore kada napuštate automobil, pa bilo to i na kratko vrijeme,

·       zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ako ih imate na vozilu,

·       ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila.

Korisni savjeti kojima možete izbjeći krađe novčanika/torbica:

·      ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata

·      u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebi

·      ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje

·      nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja iz nje

·      torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga

·      novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta

·      ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad istim.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...