Pokrenuta inicijativa za zapošljavanje socijalnih radnika u školama: Izdvojena četiri razloga

Socijalni radnik jest profesija educirana za prepoznavanje socijalnih rizika i rad s djecom/obiteljima koji žive u siromaštvu i riziku od socijalne isključenosti, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Rano otkrivanje problema pomoglo bi u spječavanju težih posljedica života u težim životnim uvjetima koje bi negativno utjecale na daljni rast, razvoj i obarazovanje djeteta.

Povećano nasilje u školama, konzumacija alkohola u sve ranijoj dobi, teškoće učenika i ostali faktori potaknuli su Komoru socijalnih radnika na pokretanje inicijative za zapošljavanje socijalnih radnika u školama. U potpisivanju inicijative sudjelovali su Hrvatska komora socijalnih radnika, Hrvatska udruga socijalnih radnika, Pravni fakultet u Zagrebu – Studijski centar socijalnog rada te Koordinacija komora u socijalnoj skrbi.

Inicijativa predlaže da se u novi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi uvrsti odredba o uvrštavanju socijalnog radnika kao stručnog suradnika u školskoj ustanovi. Inicijativa za zapošljavanje socijalnih radnika u hrvatskim školama ima četiri razloga zbog čega je taj korak neophodan: određivanje konteksta problema, pomoć tijekom socijalnih problema, usmjerenost na povećanje resursa za uspješan odgoj, obrazovanje i ukupan razvoj i socijalizaciju svakog učenika te pravovremena reakcija u rješavanju problema. Inicijativu i priopćenje su potpisali predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika (HUSR) Štefica Karačić, predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš, predstojnica Studijskog centra socijalnog rada, Gordana Berc te Alma Rovis Brandić, predsjednica Hrvatske komore socijalnih pedagoga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...