Mrak Taritaš: “Glavni cilj Hoda za život je podčinjavanje žena”

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Glas) ocijenila je danas da je cilj Hoda za život podčinjavanje žena upozorivši da se radi o dobro financiranim skupinama koje pod krinkom zaštite života zagovaraju ograničavanje ženskih prava. “Riječ je o dobro organiziranim i financiranim sustavnim naporima različitih skupina koje pod krinkom zaštite života zapravo eksplicitno zagovaraju ograničavanje ženskih prava”, rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Navodeći kako su im aktivnosti raznovrsne, od hodanja i moljenja pred bolnicama do klečanja na gradskim trgovima, ustvrdila je da im je namjera uvijek ista – podčinjavanje žena i ograničavanje njihovih temeljnih prava. Mrak Taritaš je istaknula da je pravo na pobačaj jedno od temeljnih prava, ali je unatoč tome što je zajamčeno na papiru često u praksi osporavano i ograničavano prizivom savjesti.

Uz to, upozorila je da ostvarivanje tog prava ženama dodatno otežavaju pritisci molitelja kojima su žene izložene ispred bolnica. Mrak Taritaš podsjetila je da je HDZ-ova većina u saboru u srpnju prošle godine odbila njihov prijedlog kojim bi se vladu obvezalo da osigura pravo na pobačaj u svim ovlaštenim medicinskim ustanovama.

Najavila je da će prijedlog ponoviti, ali ovaj put će tražiti i da se propišu i novčane kazne ustanovama i odgovornim osobama koje nisu osigurale dovoljan broj liječnika za prekid trudnoće na zahtjev. “Pritom, opcija nije posuđivanje i plaćanje liječnika iz drugih ustanova, nego to moraju biti liječnici koji su zaposleni u toj ustanovi”, rekla je.

Najavila je i da će tražiti uspostavu “sigurnih zona”, odnosno zakonsku zabranu okupljanja u krugu od 150 metara oko bolnica i drugih medicinskih ustanova, kako bi se pacijenticama osiguralo pravo na mir i dostojanstvo.

Članica Predsjedništva Glasa Marta Ana Cesar rekla je da su sigurne zone u krugu medicinskih ustanova već regulirale brojne europske države, poput Velike Britanije, Francuske, Nizozemske i Španjolske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...