Pokrenuta peticija za ukidanjem žirija nakon što je Loreen dao 340 bodova

Otkako je švedska predstavnica Loreen pobijedila na Eurosongu s pjesmom Tattoo, mnogi komentiraju da joj je zapravo stručni žiri omogućio pobjedu. Naime, od žirija je dobila ukupno 340 bodova. Članovi stručnog žirija iz čak 15 zemalja su Švedskoj dodijelili najviši broj bodova te je tako odveli do pobjede.

Nakon Loreen, najviše bodova od žirija dobila je Izraelka Noa Kirel s pjesmom Unicorn, ukupno 177. Finac Käärijä, čiju su pobjedu na Eurosongu mnogi priželjkivali, dobio je tek 150 bodova od žirija. Njemu je publika dala čak 376 bodova, dok je Loreen od glasača dobila dosta manje, 243 boda, piše Index.

Mnogi su nakon proglašenja pobjednice kritizirali naklonost žirija prema Loreen, a pokrenuta je i peticija za ukidanje stručnog eurovizijskog žirija. Dosad ju je potpisalo više od 5200 ljudi.

U objašnjenju zbog čega je pokrenuta peticija za uklanjanje žirija ističe se da se već dugi niz godina raspravlja o glasovima žirija. Napomenuli su i da je peticija pokrenuta zbog glasova koje je žiri dodijelio Švedskoj na ovogodišnjem Eurosongu, a nisu u skladu, pišu, sa širim javnim mišljenjem.

“Dugi niz godina postoji zabrinutost u vezi s glasovima žirija koji su se povremeno značajno razlikovali od glasova javnosti. Osim toga, percipirano pristrano glasovanje prema određenim zemljama također je predmet zabrinutosti”, piše u uvodu.

“Kako bismo održali integritet Eurovizije i osigurali njezinu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasovanja. Smatramo da je u interesu natjecanja i njegovih sudionika da se svi žiriji uklone iz procesa glasovanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njegov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda natjecanja”, dodaju.

Inače, stručni žiri nije glasao u polufinalnim večerima, već samo u finalu.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...