Prijeti novi rast cijena, mogli bi poskupjeti mliječni i mesni proizvodi

Prijeti novo poskupljenje mliječnih proizvoda, ali i mesnih prerađevina. Da se izbjegne daljnje divljanje cijena, proizvođači od vlade traže jedinstvenu stopu PDV-a na hranu od pet posto.

Dok su sir, jogurt i vrhnje istovremeno preskupi za potrošače, za proizvođače su neisplativi. Oni kažu da im država uzme sve što zarade.

– PDV na mlijeko je pet posto, na repromaterijal je 13 posto, a na proizvod koji ide vani je 25. Ovaj PDV od 25 nama uzme svu dobit u proizvodnji, a mi živimo od prerade, rekao je za RTL Danas Darko Pavičević, šef mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela.

Nije drugačije ni proizvođačima suhomesnatih proizvoda

Proizvođači suhomesnatih proizvoda govore da ni njima nije ništa drukčija situacija.

– U ovom momentu kada gledamo, država zarađuje više nego što zarađuje industrija, jer mesna industrija ne može ostvariti maržu od 25 posto dok je PDV 25 posto, kaže direktor u mesoprerađivačkoj industriji Milivoj Medven.

Proizvođači kažu da bi jedinstvena stopa PDV-a od pet posto na svu hranu bila jedino rješenje.

– Sve je u neredu. Nama bi pet posto PDV-a omogućilo da mi ne dižemo cijene dalje. Cijene se sigurno ne bi dizale kod nas, rekao je Pavičević.

Prošlogodišnji sniženi PDV na određene proizvode nije donio manje cijene na policama

U travnju prošle godine snižen je PDV na svježe meso, maslac, ribu, voće, povrće i jaja, ali to na kraju nije donijelo niže cijene na policama trgovina. Iz Porezne uprave procjenjuju da država na nižem PDV-u nije profitirala i da je izgubila skoro 280 milijuna eura. Poduzetnici smatraju da je potrebno napraviti cjelovitu reformu da bi građani imali koristi.

– Ako dignete prag ulaska u PDV s 40 tisuća eura na 80 tisuća eura, ako smanjite porez na dohodak, adekvatno – a ne prebacivati na jedinice lokalne samouprave, ako idete sa smanjivanjem PDV-a na uslužne djelatnosti na 13 posto, odnosno proizvodnju hrane na 5 posto, u tom momentu možete očekivati i da će se cijene stabilizirati, kaže za RTL Danas Hrvoje Bujas, šef udruge Glas poduzetnika.

– Mislim i da se smanji PDV, ne bi bile cijene niže. Ništa ne bi bilo niže, komentirala je Tifa Žižić iz Zaprešića. No, njezina sugrađanka Marina Topić se ne slaže.

– Strašno je skupo sve, i smanjenje PDV-a bi dobro došlo svima. Na primjer, u Luksemburgu nemaju PDV, rekla je stanovnica Zaprešića.

“Na jesen će sve poskupjeti”

Proizvođači kažu da je s PDV-om od 25 posto stvoren potpuni disbalans u konkurentnosti domaćih i uvoznih proizvoda dok se istovremeno domaća proizvodnja u Poljskoj štiti uz stopu PDV-a na hranu od nula posto.

– Došlo je do globalnog poskupljenja mesa i polako je nestašica mesa na tržištu. Cijene mesa su jako skočile gore i sadašnji PDV od 25 posto utječe jako na cijenu suhomesnatih proizvoda i postajemo nekonkurentni na policama, objašnjava Medven.

– Ako vi smanjite PDV s 25 posto na 5 posto, određeno smanjivanje je moguće i moglo bi biti, ali u konačnici primarni cilj je zadržati hrvatsku proizvodnju na profitabilnom nivou, što trenutačno nije, govori Bujas. No, ako stopa PDV-a ostane ista, proizvođači kažu da će na jesen sve poskupjeti.

– Poskupjet će sve što se tiče hrane, a naročito povrća i voća. Proizvodnja povrća ili proizvodnja mlijeka vam je u istom košu, kaže Pavičević za RTL Danas, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...