Priprema se zakon koji će definitivno riješiti problem za zaštićene najmoprimce

Ministar Branko Bačić do kraja godine će, tvrde u njegovu ministarstvu, razriješiti više od 30 godina dugu dramu koju proživljavaju vlasnici stanova koji su u komunizmu bili nacionalizirani i zaštićeni najmoprimci koji su u tim stanovima dobili stanarsko pravo, prenose agencije.

Sve ove godine obje su skupine uskraćene u svojim pravima – vlasnici ne mogu slobodno uživati svoje vlasništvo, a najmoprimci ne mogu otkupiti stanove kao što su to mogli nositelji stanarskog prava u društvenim stanovima.

S vremenom su se mijenjali zakoni, klatno je znalo otići više na jednu ili na drugu stranu, ali ni jedno rješenje nije bilo pravedno niti potpuno.

Bačić upravo mijenja radnu skupinu za izmjenu Zakona o najmu stanova koja za manje od mjesec dana mora dovršiti prijedlog koji će definitivno riješiti problem.

Zakonski prijedlog u lipnju će se naći u javnom savjetovanju te će pomiriti, uvjeravaju u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine , dva oprečna zahtjeva.

S jedne strane poštovat će odluke Europskog suda za ljudska prava prema kojima je vlasnicima u čijim stanovima žive zaštićeni najmoprimci povrijeđeno pravo na mirno uživanje vlasništva, a s druge strane odluku Ustavnog suda s konca 2020. kojom je ukinuto više zakonskih odredbi jer se problem, kazali su ustavni suci, želio riješiti stavljanjem prekomjernog tereta na leđa zaštićenih najmoprimaca.

Pritisak na Hrvatsku započeo je 2014. kada je Europski sud za ljudska prava donio presudu u korist vlasnika i naložio državi da zakonski riješi problem.

Zbog toga je 2018. donesen novi zakon po kojemu su zaštićenim najmoprimcima povišene cijene najma, do 2023. bi morali plaćati tržišnu cijenu, a ako ne sklope novi ugovor o najmu, iseliti se iz stana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...