Proljeće se ne nazire na horizontu, pred nama je dug period kiše i oblaka. U Španjolskoj pao snijeg, temperature pale ispod nule

Promjenljivo, kišovito, povremeno uz lokalne nestabilnosti praćene grmljavinom, osobito na Jadranu, vremenski je scenarij koji očekujemo do kraja ovog, a također i u nastavku slijedećeg tjedna.

Više donosi meteorolog dnevnika Nove TV Ivan Čačić u Vremenskoj prognozi.

U središnjim i istočnim predjelima ujutro gotovo nigdje kišno, uz djelomice i nekoliko sunčanih razdoblja. Vjetar u unutrašnjosti slab, a na Jadranu umjereno do jako jugo. Najniža jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 7 do 12, na moru od 11 do 15 Celzijevih stupnjeva.

Danju u Središnjoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a osobito poslijepodne povremeno će biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar slab, a najviša temperatura od 17 do 19 stupnjeva.

U istočnim predjelima prijepodne djelomice sunčano, a poslijepodne uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice pljuskovi i grmljavina. Povremeno umjeren jugoistočnjak. Poslijepodne temperatura 19 ili 20 stupnjeva.

Vrlo promjenljivo povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, osobito u drugom dijelu dana, u Gorskoj Hrvatskoj i na Sjevernom Jadranu. Vjetar većinom slab. Na Jadranu još prijepodne jugo, a potkraj dana u okretanju na buru. Najviša dnevna temperatura u gorskom području od 14 do 17, a na Jadranu od oko 19 stupnjeva.

U Dalmaciji vrlo nestalno povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, osobito u drugom dijelu dana kad ponegdje može pasti i veća količina oborine. Puhat će umjereno i jako, prema kraju dana i olujno jugo. Temperatura od 19 do 21 stupnja.

U nedjelju i utorak u unutrašnjosti pretežno oblačno povremeno s kišom i pljuskovima, a mjestimice će pasti i obilnija oborina. U ponedjeljak djelomice sunčano, uglavnom suho i poslijepodne malo toplije.

Promjenljivo i nestabilno povremeno s oborinama bit će i na Jadranu i to najviše u nedjelju i utorak kad će mjestimice pasti i obilnije oborine. Puhat će umjereno, od ponedjeljka i jako jugo, a u utorak će na sjevernom dijelu zapuhati bura.

Po svemu sudeći promjenjivo vrijeme povremeno s oborinama očekujemo i u nastavku slijedećeg tjedna, osobito u srijedu.

Vrijeme diljem Europe – hladno i kišno

Snijeg je u petak pao u dijelovima sjeverne Španjolske, nakon mjeseci bez kiše i uz visoke temperature koje su odavale dojam ljetnog, a ne proljetnog vremena.

Neuobičajen snijeg pao je u La Rayi, planinskom području Asturije, a u mediteranskim dijelovima Španjolske, uključujući Kataloniju i Valenciju padala je tuča i obilna kiša nakon mjeseci bez oborina.

Španjolsku je pogodio najsuši početak godine otkad se mjere temperature, izvijestila je u srijedu državna agencija za vremensku prognozu AEMET.

U prva četiri mjeseca 2023. palo je manje od polovice prosječnih padalina.

Uz to, jedanaest dana je dosad bilo toplije nego inače, dvostruko više od uobičajenog u cijeloj godini, piše Dnevnik Nove TV.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...