SAVJETI Kako pripremiti svoj automobil za ljetna putovanja

Kako se bliži ljetna sezona, mnogi se raduju planiranju putovanja i otkrivanju novih mjesta. Od pješčanih plaža do snježnih planina, putovanja nas ispunjavaju pričama i novim iskustvima.

Istraživanje Eurobarometra o održivoj mobilnosti pokazalo je da se 56 % Europljana oslanja na automobile kao primarni način prijevoza.

Međutim, prije nego što kreneš na duže putovanje, ključno je pripremiti se za neočekivane kvarove i osigurati glatku i udobnu vožnju. Imajući to na umu, automobilski stručnjaci iz carVertical podijelili su nekoliko vrijednih savjeta o tome kako pripremiti automobil za ljetna putovanja.

Provjeri stanje guma

Prije nego što kreneš na dugo putovanje, važno je pregledati gume i osigurati da su u dobrom stanju. To uključuje provjeru dubine profila, općeg stanja guma, a trebaš provjeriti i jesu li napumpane do preporučenog tlaka. Ako su gume istrošene ili oštećene, bilo bi dobro zamijeniti ih prije putovanja.

Pregledaj vozilo

Održavanje igra ključnu ulogu u posjedovanju automobila. Bez obzira je li vozilo dobro služilo posljednjih nekoliko godina ili je tek kupljeno, važno je pravilno ga provjeriti prije kretanja na dugo putovanje.

Pregledaj sustav klimatizacije i hlađenja kako bi osigurao udobno iskustvo vožnje tijekom vrućih vremenskih uvjeta.

Neispravan klimatizacijski sustav može dovesti do nelagode i umora, što otežava koncentraciju na vožnju. Uz to, sustav hlađenja koji ne funkcionira dobro može uzrokovati pregrijavanje motora, što vodi do skupih popravaka i neočekivanih kvarova.

Na kraju, provjeri povijest svog automobila kako bi dobio informacije o prošlim oštećenjima i vraćanjima kilometraže, što ti može pomoći u pronalaženju slabih točaka automobila i njihovom rješavanju prije nego što kreneš.

Razmislite o kukcima

Ljetna putovanja mogu biti prekrasno iskustvo, ali kukci i insekti mogu sve pokvariti. Posljednje što itko želi je blokiran pogled tijekom vožnje, zbog čega je ključno nabaviti tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla i uklanjanje kukaca. Ove specijalizirane tekućine posebno su dizajnirane za otapanje i uklanjanje ostataka koje ostavljaju insekti, ostavljajući vjetrobranska stakla kristalno čistima.

Pripremi komplet za hitne slučajeve

Zaglaviti uz cestu nešto je što nitko ne želi doživjeti. Međutim, ključno je pripremiti se za neočekivano sastavljanjem kompleta za hitne slučajeve.

Ovaj bi se komplet trebao sastojati od osnovnih potrepština kao što su kutija prve pomoći, svjetiljka, kablovi za paljenje, mjerač tlaka u gumama i, ako je moguće, rezervna guma. Također razmisli i o dodavanju prijenosnog punjača za mobitel, deke, nekvarljivih grickalica i vode kako bi ostao hidriran i imao energije u slučaju dugog čekanja.

Pakiraj se pametno i putuj lagano

Da bi putovanje bilo glatko i ugodno, spakiraj se pametno. Prioritiziraj osnovne potrepštine i ostavi one nevažne kako bi smanjio težinu i povećao slobodni prostor. Drži važne stvari nadohvat ruke i spakiraj odgovarajuću odjeću i opremu kako bi se zaštitio od sunca. Dobro organiziran automobil s malo prtljage pomoći će u smanjenju potrošnje goriva i povećati ukupnu učinkovitost te ti tako osigurati ugodno putovanje bez stresa.

Priprema automobila za putovanje zasigurno zahtijeva određeno planiranje i trud, ali isplati se. Na ovaj će način ljetni odmor ili čak i kraći bijeg preko vikenda proći bez stresa i nećeš se morati brinuti o bilo kakvim problemima povezanim s automobilom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...