Smjene i otkazi na Sv. Duhu zbog tijela pacijenata na podu: “Obiteljima se ispričavamo, nismo znali”

“Povjerenstvo za unutarnji nadzor zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh (KBSD) utvrdilo je propuste u postupanju prema tijelima preminulih pacijenata”, poručili su danas iz bolnice Sveti Duh.

Podsjetimo, javnost se šokirala kada su prije tri tjedna objavljene snimke preminulih kako leže na podu.

Jutros smo također na Danas.hr objavili pismo sad već bivšeg zaposlenika s patologije bolnice, pomoćnog obducenta, kojemu je ravnateljica prošli tjedan uručila otkaz, piše Danas.hr. 

On u pismu, koji je poslao Ministarstvu zdravstva, potvrdio da su tijela bila na podu, da to nije bilo prvi put. Podsjetimo i to da Grad Zagreb od prvog dana staje na stranu ravnateljice koja je podnijela kaznenu prijavu pod sumnjom da je situacija iscenirana.

Sada su reagirali priopćenjem:

“Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh, zgrožena objavljenim snimkama preminulih pacijenata na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju KBSD, pokrenula je proceduru unutarnjeg nadzora zbog povrede dostojanstva preminulih, remećenja mira pokojnika i uznemiravanja njihovih obitelji te uništavanja reputacije bolnice. Događaj koji je potresao javnost Uprava KBSD prijavila je Policijskoj upravi i DORH-u”, poručili su.

Dalje navode da su utvrdili da se izjave njihovih zaposlenika ne podudaraju, odnosno izjave pročelnika “Patologije” i pomoćnika glavnog obducenta.

“Istraga Povjerenstva za unutarnji nadzor bolnice ukazala je na nesukladnost u izjavama odgovornih osoba – pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju te pomoćnika glavnog obducenta, koji su prvotno izjavili da se ‘Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije’ poštivao, a potom da se tijekom unatrag više od dva desetljeća ‘znalo događati da broj pokojnika premaši kapacitet mrtvačnice te da se pokojnici u nedostatku raspoloživih mjesta nažalost polažu na pod’.”

Dalje navode da su na tragu toga da se “evidentno povremeno događalo nepoštivanja pravilnika”, a prevedeno to znači da su se preminuli stavljali na pod, o čemu “Uprava bolnice nije imala saznanja”, ravnateljica bolnice prof.dr.sc. Ana-Maria Šimundić je odlučila smijeniti pročelnika Zavoda za patologiju te je odlučila pokrenuti proceduru za izvanrednim otkazom samog pročelnika i pomoćnika obducenta.

“U ime bolnice i svih njenih djelatnika, Uprava KBSD se ispričava obiteljima pokojnika čije je dostojanstvo, na ovaj način povrijeđeno. Uprava KBSD je poduzela sve mjere kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo”, naveli su u svom priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...