Stiže jaka i dugotrajna promjena vremena, kiša će u Dalmaciji biti obilnija no inače

Još danas će u većem dijelu Hrvatske biti uglavnom suho i djelomice sunčano vrijeme, a već od sutra slijede nova jaka promjena vremena i osjetno osvježenje, prognozira za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Od sutra pa sve do kraja tjedna, a vjerojatno i u tjednu koji slijedi, bit će promjenjivo, često s kišom, osobito u četvrtak mjestimice obilnijom, na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu puhat će većinom bura, do četvrtka ponegdje jaka i olujna, a na južnijem dijelu umjereno i jako jugo.

Prognoza do kraja dana

Do kraja dana očekuje nas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Na Jadranu pretežno sunčano, a dulja sunčana razdoblja očekuju se kasno poslijepodne ponegdje i u unutrašnjosti. Mjestimice u gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu malo kiše, a u Dalmaciji su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu slaba i umjerena bura, podno Velebita i jaka, a na srednjem i južnom jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 20, u gorju malo niža, na Jadranu od 21 do 24°C.

Prognoza za sutra

Sutra stiže postupno jače naoblačenje sa zapada. Mjestimična kiša od sredine dana na sjevernom i na dijelu srednjeg Jadrana te u gorju, zatim navečer i u noći i u ostalim krajevima. Vjetar većinom slab, u Slavoniji i Podravini ponegdje umjeren jugoistočni i istočni. Na srednjem i južnom Jadranu većinom umjereno jugo, a na sjevernom i bura. Najniža jutarnja temperatura između 5 i 9, na Jadranu od 12 do 16°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 16 i 21°C.

Kiša će trajati danima

I četvrtak će diljem zemlje biti uglavnom oblačan i kišovit, isto lokalno uz obilniju oborinu, osobito u gorju i duž Jadrana. Temperature će se osjetno sniziti u drugom dijelu tjedna, osobito u unutrašnjosti, dok će na moru biti manje izražen pad temperatura.

Petak isto donosi vrlo nepovoljne vremenske prilike, često uz kišu i pljuskove. Nestabilno će biti  i u danima vikenda, prognozira za N1 Tea Blažević.

U Dalmaciji se očekuje jako obilna kiša

Dalmacija Danas piše kako nas vrlo slično vrijeme očekuje i sljedeći tjedan, a prema današnjim prognostičkim materijalima, najviše kiše moglo bi biti u četvrtak.

Samo do kraja ovog tjedna gotovo u svim dijelovima Dalmacije past će preko 50, a mjestimice na jugu i preko 100 litara po kvadratnom metru. No sljedećih deset dana dio Dalmacije mogao bi dosegnuti ekstremnih 200 litara kiše po kvadratnom metru, što je znatno više od normale za svibanj, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...