WHO proglasio kraj pandemije, uskoro će i Hrvatska; Vicković: “Zadar je prošao dosta dobro, treba zahvaliti i ljudima koji su se u većini držali naputaka Stožera”

Život pod maskama, dezinfekcije prostora i izbjegavanje najmilijih uskoro postaju staro ‘novo normalno’, podsjetnik na vremena za koja priželjkujemo da se više nikad ne ponove.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je kraj pandemije koronavirusa.

WHO poručuje kako ovo znači kraj izvanrednog stanja zbog Covida-19 i kako bolest koja je uzrokovala pandemiju postaje rutinska bolest.

Napominju kako će korona ostati prisutna, ali više ne uzrokuje valove hospitalizacija kao ranije.

I Hrvatska ide u tom smjeru. Krunoslav Capak uskoro bi Vladi trebao predložiti proglašenje kraja epidemije u našoj zemlji.

Virus i dalje fluktuira, ali više ne predstavlja ugrozu, drže stručnjaci.

Na stranici Vlade Republike Hrvatske, prema podacima ažuriranima 8. svibnja 2023., u Zadarskoj županiji od početka pandemije do spomenutog datuma zabilježeno je ukupno 51.966 slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su 544 osobe.

Kada retrospektivno promotrimo zadnje gotovo tri godine, Šimu Vickovića, načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije upitali smo kako se naš kraj nosio s izvanrednim stanjem.

Mi smo prošli dosta dobro. Tu se prvenstveno trebamo zahvaliti našim liječnicima i svim djelatnicima zdravstvenog sustava, uključujući opće bolnice, specijalne bolnice, domove zdravlja, liječnike opće medicine. Trebamo se zahvaliti i samim ljudima koji su se koliko-toliko u većini držali svih naputaka od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Mi na terenu bili smo samo produžena ruka i koordinirali smo odluke s vrha, kazuje Vicković.

Kraj pandemije koronavirusa za zdravstveni sustav znači rasterećenje. Hrvatska je vrlo rano započela s provedbom epidemioloških i drugih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja ove infekcije, a to je podrazumijevalo i reorganizaciju bolničkih kapaciteta.

Šatori ispred bolnica, obavezno testiranje, nemogućnost posjete bolesnicima samo su dio izvanrednih mjera koje prestaju biti na snazi.

Opća bolnica Zadar na vrijeme je reagirala. Nažalost, morali smo smanjiti obim posla u nekim odjelima, a kako bismo razliku tih smještajnih kapaciteta pretvorili u covid odjel. Uvijek smo bili korak unaprijed, tako da smo imali dovoljan broj smještajnih jedinica. U nekoliko navrata otvarali smo i jedan dio bolnice u Biogradu za smještaj do 25 pacijenata s lakšim simptomima, onih koji nisu trebali respirator. Tako da mogu reći da je odrađen stvarno dobar posao, sve u svrhu zaštite našeg stanovništva, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...