Twitter napustio dobrovoljni kodeks EU o borbi protiv dezinformacija

Društvena mreža Twitter povukla se iz dobrovoljnog kodeksa Europske unije o suzbijanju dezinformacija na internetu, objavila je Europska komisija. Povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da Twitter napušta dobrovoljni Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija.

– No, obveze ostaju. Možete bježati, no ne možete se sakriti, napisao je Breton na Twitteru kasno u petak.

Kodeks uključuje obvezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak financiranja autora dezinformacija i suradnju s organizacijama za provjeru točnosti (fact-checking). Breton je rekao da će borba protiv dezinformacija biti pravna obaveza prema takozvanom Aktu o digitalnim uslugama koji stupa na snagu 25. kolovoza.

Novi zakon također znači da će tvrtke morati moderirati svoje platforme i uklanjati štetan sadržaj poput dezinformacija te uvesti protokole kako bi se blokiralo njihovo širenje. Tvrtke također moraju povećati transparentnost glede odnosa prema svojim korisnicima i pojednostaviti ugovore s njima.

– Naši će timovi biti spremni za provođenje (zakona), napisao je Breton. Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018. Komisija je u veljači objavila izvješća o tome kako platforme implementiraju kodeks i istaknula da Twitter nije pružio “specifične informacije ni ciljane podatke” vezane uz obveze o transparentnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...