U Hrvatskoj ove godine izdano 50 posto više radnih dozvola za strance

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je komentirajući upozorenja poduzetnika kako se predugo čeka na radne dozvole za strance da je MUP ove godine izdao 50 posto više radnih dozvola nego u istom razdoblju prošle godine.

Božinović: “Vrlo je važno procijeniti potrebu na tržištu rada”

Na upit može li se proces izdavanja radnih dozvola ubrzati i digitalizirati, Božinović je odgovorio kako je siguran da će se uz dobru analizu naći održiva, pametna i sigurna rješenja za povećan broj zahtjeva za izdavanje radnih dozvola. Kazao je da je održano nekoliko međuresornih sastanaka s predstavnicima turističkog sektora i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te da su se pripremili s obzirom na očekivani povećani broj zahtjeva.

– Međutim, u ovome sudjeluju svi. Vrlo važno je procijeniti potrebu na tržištu rada. Prošle godine smo upozorili da treba krenuti odmah s planovima i sa zahtjevima za izdavanje radnih dozvola, rekao je naglasivši da su pojedine djelatnosti to pitanje riješile i prije nego što je došlo do gužve.

U izdavanju dozvola sudjeluju SOA, HZZ i Ministarstvo vanjskih poslova

Istaknuo je da poduzetnički, turistički i graditeljski sektor djelomično nisu očekivali ovakve brojeve zahtjeva za izdavanje radnih dozvola. U procesu izdavanja radnih dozvola, dodao je, pored MUP-a sudjeluju i Sigurnosno-obavještajna agencija, Hrvatski zavod za zapošljavanje te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s obzirom na izdavanje viza u određenim destinacijama.

– Ja sam siguran da s povećanjem šalterskih službenika i kadrovskim ojačavanjem u policijskim postajama i upravama u turističkim destinacijama izvlačimo iz sebe maksimum. Ovo je međuresorno pitanje o kojem ćemo u budućnosti morati strateški razmišljati, kazao je.

Nadodao je da je to ujedno i pitanje strategije useljavanja i činjenice da je zbog nedostatka radne snage riječ o problemu s kojim se suočavaju više-manje svi u Europi.

– Ovo je jedan vrlo kompleksan fenomen i zbog činjenice da je u Hrvatskoj u tijeku i obnova, tako da dosta ljudi koje se zapošljava u građevini također traži i dobiva dozvole, zaključio je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...